Studie: 5 mýtů o nejmladší generaci zaměstnanců

Ilustrační snímek

Zástupci tzv. generace Y nebo též Millennials (narození v letech 1980-1993) začínají ve firmách zastávat funkce se stále větší odpovědností a vlivem na důležitá obchodní rozhodnutí. Měli bychom se toho obávat? Jsou opravdu tak líní, egoističtí nebo přehnaně optimističtí, jak se o nich říká? Odpovědi na tyto otázky přinesla studie společnosti IBM s názvem Myths, exaggerations and uncomfortable truthsThe real story behind Millennials in the workplace.

Hlavní rozdíl mezi Millennials a staršími zaměstnanci spočívá v míře digitální gramotnosti. Millennials představují první generaci, která vyrostla v digitálním světě. Jsou zvyklí na okamžitý přístup k datům a okamžitou komunikaci, jinak se však od ostatních nijak zásadně neliší. Studie IBM, do níž se zapojilo více než 1700 zaměstnanců tří generací z 12 zemí, odhalila následujících 5 mýtů o Millennials.

1. mýtus: Kariérní cíle a očekávání Millennials se liší od straších generací

Studie ukázala, že Millennials ve skutečnosti mají velmi podobná očekávání. Chtějí finanční jistotu, možnost profesně růst či pracovat s různými lidmi.

2. mýtus: Millennials vyžadují neustálou chválu

Oslovení Millennials popsali svou představu ideálního šéfa jako etického, spravedlivého a transparentního – ochotného sdílet informace. Uznání pro ně bylo méně důležité.

3. mýtus: Millennials žijí v online světě, který preferují před tím skutečným

Millennials jsou samozřejmě zvyklí komunikovat online, to však neznamená, že by chtěli vše řešit jen virtuálně. Preferují například osobní kontakt, aby se v práci mohli naučit nové věci. Ve srovnání se staršími generacemi umějí lépe oddělit své pracovní a soukromé online aktivity.

4. mýtus: Millennials se neumějí samostatně rozhodovat

Millennials mají pověst nesamostatných zaměstnanců, kteří se potřebují na každém rozhodnutí domluvit s kolegy. Studie ukázala, že více než polovina Millenials má za to, že se rozhoduje lépe, když do rozhodování zapojí více lidí. Totéž si však o sobě myslí i dvě třetiny zaměstnanců z generace X.

5. mýtus: Millennials častěji odcházejí, pokud práce nesplňuje jejich očekávání

Ve skutečnosti mění Millennials práci ze stejných důvodů jako starší generace zaměstnanců. Nejčastěji je přiměje k odchodu nabídka vyššího finančního ohodnocení a kreativnější či inovativnější pracovní prostředí.

Celá studie je k dispozici ke stažení na této stránce.

Jaké rozdíly mezi generacemi zaměstnanců pozorujete ve vaší firmě? Jsou opravdu tak výrazné, jak se obecně říká?

-kk-

Zdroj: IBM - přední světová společnost v oboru informačních technologií
Zobrazit přehled článků ze zdroje IBM