Jak zvolit styl vedení (2/2): I autokratický leadership může být správný

Lidé, kteří jsou povýšeni z člena týmu na vedoucí pozici, nemusejí být vždy charismatičtí. Vedoucí pozice je také často nabídnuta někomu, jehož vůdcovské dovednosti nebyly dosud nijak rozvíjeny. I tito lídři by však měli vědět, že autokratický leadership může někdy být vhodný.

Ilustrační snímek

V předchozím článku jsme si vysvětlili základní rozdíly mezi autokratickým a participativním leadershipem. Kdy by si vedoucí pracovníci měli vybrat který z nich?

Styl vedení byl dlouho považován za něco, co je dáno osobností. Článek na webu obchodní školy INSEAD však tvrdí, že tomu tak není.

Může styl vedení záležet na termínu, kdy má být práce hotova? Ano

Vedoucí pracovníci mohou měnit styl vedení podle toho, jak se mění potřeby společnosti, jak se vyvíjí daný projekt nebo jak se mění složení týmu.

Například když je konečný termín dokončení projektu daleko, členové týmu mohou být nedostatečně motivováni k pilné práci. V takové situaci je vhodné vést je více direktivně. A naopak, když je termín šibeniční, je možné vést participativním stylem, protože všichni jsou najednou sami od sebe více zaměřeni na práci, aby se vše stihlo dokončit včas.

Změna stylu vedení může být nezbytná také tehdy, když potřebujete bojovat proti někomu, kdo se jen veze. Pokud někdo odmítá vynaložit dostatečné úsilí, může lídr naplánovat každodenní schůzky, na kterých budou členové týmu mluvit o tom, co už sami dokončili. To pomůže.

Vedení velkého týmu

Spolu s tím, jak se vyvíjí povaha práce, je dnes leckdy těžké jasně rozpoznat individuální podíl lidí v různých rolích – konečný produkt je výsledkem práce mnoha lidí, přičemž jejich individuální přispění není tak vidět. Velmi často je výsledek dokonalou směsí úsilí mnoha lidí.

Když je lídr vedoucím například celé laboratoře a nikoli jen malého týmu, je nutné stanovit jasně definované cíle pro všechny. Příkazy jsou pak nezbytné, protože jinak se hodně lidí uřídit ani nedá. Jen je třeba uchovat si respekt k ostatním. Nikdy nekřičte ani nekritizujte za chyby nepříjemně kousavě a drsně.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Jak zvolit styl vedení (1/2): Dva základní typy leadershipu

Aktuální

Jak zvolit styl vedení (2/2): I autokratický leadership může být správný