Efektivní vedení důležitých změn (1/2): Seznam úkolů

Velká změna je jednou z největších výzev, který může organizace v současnosti potkat. Strategická potřeba takové změny je však často naprosto zřejmá.

Studie ohledně toho, jak se efektivní změny dobrat a jak takovou změnu vést, provedená Centrem pro kreativní leadership, odhalila ty nejběžnější přehmaty. Pro účely studie bylo dotázáno 275 zkušených vedoucích pracovníků.

Ilustrační snímek

Jak postupovat: od začátku až do konce

Vedení procesu změny bude snazší, když budete mít po ruce seznam kroků, které používají úspěšní manažeři změn:

1. Dobrá příprava je základ: Musíte zhodnotit celkovou situaci z pohledu byznysu, mít jasno v tom, jakému účelu by změna měla sloužit, mít vizi chtěného výsledku a také definovat určitý společný cíl. Vaším úkolem je zajistit, aby všichni tento společný cíl znali a správně chápali.

2. Vypracujte strategii: Potřebujete jasný akční plán. Zamyslete se nad tím, co jsou priority, jaké jsou současné struktury, jak se lidé chovají a jaké jsou zdroje. Celý plán si sepište. Musíte vědět, co se změní. Ale také uvažujte o tom, co má zůstat stejné. Pokud nechcete, aby vaše iniciativa pro zavedení změn selhala, je zapotřebí položit dostatečné množství otázek a vyslechnout si také mnohé obavy.

3. Proveďte to dobře: To je ta nejdůležitější věc pro každého lídra. Podle studie je změna úspěšně provedena tehdy, když se lídr zaměří na to, aby se na klíčové pozice dostali ti správní lidé. A samozřejmě je někdy nutné odstranit některou osobu z její současné pozice, bez toho to někdy nejde. Měli byste také rozdělit velké projekty do menších kroků. Ty budou dokončeny rychleji a takové malé, rychlé úspěchy jsou rozhodující pro vybudování dynamiky, která potom může stačit pro úspěšné dokončení celého velkého změnového projektu.

Musíte také připravit měřítka a monitorovací systémy. Jinak bude velmi těžké smysluplně měřit pokrok. A pozor – když se z vás během vedení změny stane mikromanažer, snadno zapomenete na komplexnější pohled, což se dle respondentů často stává.

Více o změnách v organizacích a rizicích, která hrozí implementaci, najdete ve studii Change-Capable Leadership: The Real Power Propelling Successful Change (Leadership, který dokáže uskutečnit změny: Skutečná síla pohánějící úspěšnou změnu).

-jk-

Zdroj: CCL Blog - oficiální blog instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje CCL Blog

Články v sérii

Aktuální

Efektivní vedení důležitých změn (1/2): Seznam úkolů

Aktuální

Efektivní vedení důležitých změn (2/2): Co s lidmi?