Co musí mít tým, aby se mu dlouhodobě dařilo?

Jako manažer chcete, aby se vašemu týmu dařilo. A to dlouhodobě. Co vlastně dělá tým úspěšným a co musí mít, aby se mu dařilo dlouhodobým a udržitelným způsobem a aby odolal všem nástrahám, které ho v budoucnu čekají?

Ilustrační snímek

Tyto tipy uveřejnila webová stránka Entrepreneur.com.

Dostatečné pravomoci pracovníků

Týmy, kde panuje autokracie manažera, nemohou prosperovat. Každý manažer by se měl proto snažit obdařit své podřízené dostatečnými pravomocemi, aby mohli pracovat sami a aby se sami mohli především i rozhodovat. Týmu se může dařit, jedině když jsou rozhodovací pravomoci alespoň částečně delegovány na jeho členy.

Společná vize

Aby tým táhl takříkajíc za jeden provaz a mohl se jako celek posouvat, musí mít společnou vizi. Tedy jakýsi společný cíl, ke kterému může směřovat. Je úkolem právě manažera, aby tuto vizi týmu popsal i dostatečně atraktivně předal.

Jasně definované procesy

Aby tým šlapal jako hodinky a nezasekával se při každodenní práci, musí mít jasně definované procesy. Tedy jakousi kuchařku, podle které postupuje. Definujte procesy i role ve vašem týmu tak, aby každý věděl, jak pracovat a co se od něj očekává.

Udržování kolektivního know-how

Tým, který chce pracovat udržitelně a chce si udržet svoji schopnost reagovat na nové výzvy dlouhodobě, musí umět pracovat se znalostmi, dovednostmi a informacemi. Především si musí budovat své vlastní know-how a musí si ho umět i archivovat a udržovat. A to i pro případy, že z týmu odejdou klíčoví členové.



-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com