10 tipů: Když už zešílet z práce, tak alespoň pomalu: Tip 3 - Kdo se bojí, nesmí do lesa!

Z minulých tipů víme, že nic netrvá věčně, tedy ani stres z přemíry práce, a že multitasking nefunguje. Podívejme se dnes na pracovní stres s perspektivou strachu z neúspěchu. Dobrým příkladem je postava Jóba ze Starého zákona a jeho trefná slova: „To zajisté, čehož jsem se lekal, stalo se mi, a čehož jsem se obával, přišlo na mne.“ (Bible kralická, Job 3:25)

Radek Havelka, ředitel ICT Pro

Tip 3. Strach má velké oči

Uznávám, že strach může být v mnoha situacích naším ochráncem, určitou formou imunity organismu. Skákat ze třetího patra do lavoru s vodou, strkat hlavu do tlamy aligátora nebo jezdit na motorce 200 km/h po předním kole jsou aktivity hodné našeho strachu. Aniž bych chtěl zlehčovat právě vyřčené, i přesto věřím, že se často obáváme neúspěchu zcela zbytečně nebo přinejmenším více než je třeba.

Jedna z užitečných zásad, která mi už několikrát pomohla nezešílet, je, že nemá cenu řešit problém, dokud nenastal. Nemá smysl se v myšlenkách trýznit tím, co přijde nebo co může nastat za nepříjemnosti či jaké úklady nám osud přichystal. Každá přítomná chvíle má svých starostí dost a je nerozum si přidělávat v mysli další, ke kterým zatím ještě ani nedošlo. Mnohé z nich jsou totiž jen fikcí v naší hlavě a zbytečně produkují negativní energii a posilují poraženecký postoj a ducha strachu, což pochopitelně pomáhá neúspěchu a nahrává kazisvětům.

Radek Havelka

Ředitel a spolumajitel přední české vzdělávací společnosti ICT Pro. ICT Pro nabízí komplexní služby v oblasti firemního vzdělávání, profesních certifikací a HR outsourcingu. Na trhu působí od roku 1992.ICT Pro se dlouhodobě specializuje na školení v oblasti informačních a komunikačních technologií. Svoji nabídku doplňuje také o projektové řízení a kurzů v oblasti soft-skills.

Doplnění článku týmem HR News: níže uvedený obrázek, navržený generativní umělou inteligencí DALL-E 3, byl vytvořen 13. 12. 2023 na základě textu Radka Havelky.

Ilustrační obrázek vygenerovaný AI (DALL.E)

Model DALL-E 3 popsal tuto grafiku takto: "Here are the images that symbolically represent the concept of work-related stress and the fear of failure, inspired by the story of Job."

Články v sérii

Aktuální

10 tipů: Když už zešílet z práce, tak alespoň pomalu: Tip 1

Aktuální

10 tipů: Když už zešílet z práce, tak alespoň pomalu: Tip 2

Aktuální

10 tipů: Když už zešílet z práce, tak alespoň pomalu: Tip 3 - Kdo se bojí, nesmí do lesa!