4 fatální manažerské chyby, kvůli kterým podřízení nenávidí své nadřízené

Žádný manažer není dokonalý a každý vedoucí se občas dopouští chyb. Když se ale jedná o čtyři následující fatální chyby a dotyčný šéf se jich dopouští dlouhodobě, jedná se o závažný problém. A ten může vyústit až v to, že podřízení si vypěstují vůči nadřízenému silnou averzi a dříve nebo později z týmu odejdou. O jaké chyby se jedná?

Ilustrační snímek

Tento text vychází ze článku na webu Entrepreneur.com.

Vedoucí chce mít všechny podřízené stejné, jako je on sám

Ideální vedoucí chápe, že každý člověk je individuum, a že každý má různé slabé, ale i silné stránky. Toxický šéf však jako jedinou možnou cestu vidí tu svou. A proto se snaží přetavit všechny své podřízené to klonů sebe sama, čímž samozřejmě ubíjí potenciál svých podřízených.

Šéf hrozí vyhazovem i za malicherné prohřešky nebo nechtěné chyby

Hrozit podřízenému vyhazovem kvůli drobnému prohřešku je jako hrozit v manželství rozvodem kvůli tomu, že druhý ve vztahu nevyndal nádobí z myčky. Když se manažer ohání varováními o vyhazovu na denní bázi, vytváří zbytečně stresové a toxické prostředí, ve kterém se pracovníkům špatně pracuje.

Vedoucí káže vodu, ale pije víno

Není nic horšího, než když se manažer v rámci svého týmu snaží za každou cenu implementovat pravidla a priority, které pak ale sám nedodržuje. Tím jasně ukazuje, že se cítí nadřazený svému týmu, což vede k frustraci a demotivaci podřízených.

Týmový manažer nebere žádný ohled na emoce svých podřízených

Psychická pohoda a well-being již nejsou neznámé nebo zapovězený výrazy. Efektivní manažer se musí zajímat o duševní zdraví a pocity svých podřízených, jinak mu začnou odcházet, ztrácet zájem o práci nebo podléhat syndromu vyhoření.

 

-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com