Přetavte své neúspěchy v úspěchy

Když selžeme, je to mrzuté a bolí nás to. Často je to však potřeba pro to, aby se věci konečně změnily k lepšímu.

Ilustrační snímek

Web psychologytoday.com popsal, jaké jsou následky našich selhání. Když zažijeme neúspěch, zabolí to naše sebevědomí. Je tu však i dobrá zpráva: selhání číslo 1 nevede automaticky k selhání číslo 2. První selhání nám totiž může dodat právě ten impulz, který potřebujeme, abychom se konečně přiblížili k úspěchu, který nás pak už neopustí.

Na čem tedy skutečně záleží je to, jak vy sami zvládáte své vlastní emoční reakce a jak se zachováte v případě, že se setkáte s neúspěchem.

Ten nepříjemný pocit je nutný

Po selhání se budete cítit špatně. To prostě jinak nejde. Je to však právě tato negativní emoce, která nás dovede ke snaze o zlepšení našeho výkonu v budoucnu. Zažívání negativních emocí je tedy důležitou součástí procesu zpětné vazby.

Je pravda, že ne všechny úzkosti fungují v náš prospěch. Musíte umět vyhnout tomu, abyste spadli do zcela ochromující negativity.

Zklamali jste sami sebe?

Následující kroky vám pomohou se přes selhání přenést a využít ho ke zlepšení.

  • Rozpoznejte a přiznejte si své selhání: Někdy klameme sami sebe tím, že jsme přesvědčeni o tom, že k selhání vlastně nedošlo. Je třeba přijmout osobní odpovědnost – přestaňte obviňovat svou situaci, někdy selhat může každý.
  • Přestaňte na chvíli přemýšlet: Zabraňte tomu, abyste si racionalizovali své selhání. To by vám zabránilo v tom, abyste si dokázali odnést jakékoli poučení. Místo toho přijměte své pocity, které cítíte. Ty vás dovedou k dalšímu kroku.
  • Soustřeďte se na své emoce: Spolehněte se na své emoce. Nehodnoťte je jako automaticky dobré nebo špatné, ale uvědomte si, jaké emoce prožíváte. Pojmenujte je a ujasněte si, co cítíte. Tak dokážete své emoce nejlépe zvládnout.
  • Připravte se na akci: Emoce máme, aby nás připravili na nějakou akci. Chcete-li překonat selhání, snažte se dostat z nízkoenergetického stavu (kdy se cítíte unavení, zesláblí a jste v depresi). Snažte se povzbudit emoce, které vám dodají energii – buďte raději plni zdravého vzdoru než poraženectví.

    -jk-
Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today