Porazte prokrastinaci lepším time managementem

Ilustrační snímek

Vždy začněte den tím nejtěžším úkolem. Všechno vám pak už bude připadat snazší. Které další tipy ohledně osobní efektivity si oblíbil známý odborník Brian Tracy? Je s nimi snadné uspět v osobním i pracovním životě.

1) Dejte to na papír

Důkladná příprava je základ. Naplánujte si každý jednotlivý krok práce, která vás čeká. Svůj úkol rozložte na malé části ještě předtím, než vůbec začnete. Takový rozpis vám pomůže přestat s neustálým odkládáním.

2) Všechny přípravy mějte hotové

Když už se posadíte k práci, musíte se ujistit, že máte vše, co je potřeba, po ruce. Díky tomu nebude vaše motivace ničím narušena.

3) Začněte jednou malou věcí

Poté, co začnete pracovat na sebemenší věci, se často už nezastavíte a celý úkol dokončíte. Také si můžete nějaký větší nebo dlouhodobější úkol rozložit na menší části a pak vždy dokončit jen tu kterou část.

4) Jste vytížení? Ani velký úkol nemusí být nesplnitelný

Z celého úkolu vyberte 5minutovou část a tu – a jen tu – splňte. Nelámejte si hlavu s celým velkým úkolem. Když úkol rozložíte do malých částí, u kterých víte, jak dlouho vám budou trvat, zvládnete uskutečnit i velkou věc. Využívejte útržky volného času, které máte mezi jinými aktivitami.

5) Zbavte se úkolu, který je pro vás největší emoční zátěží

Často musíte překonat strach ze selhání nebo z toho, že vás někdo odmítne. Možná musíte usměrnit nebo dokonce vyhodit svého zaměstnance… Vždy se s úkolem, který je pro vás velmi stresující, vypořádejte ze všeho nejdříve.

-jk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com