Pozor na workoholismus: 5 tipů, jak se mu vyhnout

Naše práce do velké míry definuje, kdo jsme. Je důležité věnovat jí dostatek času a mít z dobře odvedené práce dobrý pocit. Horší ale je, když si někdo z práce udělá jedinou prioritu svého života a stane se z něj nezdravý workoholik.

Ilustrační snímek

Workoholik tráví prací příliš mnoho času a nedovede relaxovat. Trpí tím jak on sám, tak i jeho zdraví a lidé kolem, ale ve výsledku i kvalita práce. Zde je pět tipů, jak udržet chuť pracovat na uzdě a vyhnout se nezdravé úrovni workoholismu.

Přestaňte si dávat nereálné cíle

Jedním z hlavních zdrojů workoholismu jsou podle INC.com přehnané cíle, které jsou zdrojem nekonečné práce a především až likvidační frustrace. Dávejte si proto reálné, dílčí cíle, kterých skutečně můžete dosáhnout.

Posouvejte se postupně

Věci se nedějí naráz, z ničeho nic. Jestliže například rozjedete byznys a představujete si, že za měsíc bude vše vyřešeno, jen se tím opět odsuzujete k frustraci. Postupujte po drobných krocích a stanovujte si krátkodobé mety.

Věnujte se hlavně tomu, v čem jste dobří

Pokuste se pokud možno omezit na minimum práci, která vás nebaví. Nejenže pak budete z práce méně nešťastní, protože budete dělat, co vás baví, ale zároveň v tom pravděpodobně budete i dobří.

Chraňte si zdraví

Vaše zdraví je skutečně to nejdůležitější. Nepodceňujte nátlak, který vyvíjíte na své tělo a na psychiku, nevystavujte se dlouhodobě vysoké zátěži a mějte zdravé pracovní návyky.

Buďte vděčni za to, co máte

I když je neustálá touha posouvat se dál základním předpokladem úspěchu, zároveň byste měli být vděčni za to, co máte, a nehnat se neustále za nereálnými, vysněnými cíli.

-mm-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com