Náš mozek je naprogramován k prokrastinaci. Co s tím?

Léto se přehouplo do druhé poloviny. Mnozí z nás již máme za sebou dovolené a při představě, že ta další bude až na Vánoce, nás rychle opouští energie. Dostavuje se stará známá tendence přesouvat plnění náročných či nezáživných úkolů na později. Vypadáme sice vytíženě, ale ve skutečnosti se vyhýbáme úkolům, které jsou mnohem důležitější než to, čím se své odkládání snažíme maskovat. Proč to děláme a jak se ze začarovaného kruhu prokrastinace můžeme dostat?

Ilustrační snímek

Prokrastinace je přirozená, protože lidský mozek dokáže snadněji zpracovávat konkrétní než abstraktní informace. A začátek nového úkolu je vždy abstraktní – nehmatatelný a nejasný. Proto se raději soustředíme na krátkodobé úkoly, u nichž si umíme představit výsledek. Chceme-li se přirozené tendence k prokrastinaci zbavit, musíme se naučit lépe vyvážit příjemné a nepříjemné souvislosti plnění daného úkolu.

1. Zaměřte se na příjemné aspekty úkolu

- Začněte vizualizací neboli co nejkonkrétnější představou o tom, jak skvělé to bude, až danou věc dokončíte. Zaměřte se na pocit, který budete mít.

- Veřejně promluvte o tom, co se chystáte udělat. Když o vašich záměrech budou vědět i další lidé, budete se více snažit dodržet své slovo.

- Zvažte důsledky plynoucí z toho, že daný úkol nesplníte. Na to se často zapomíná a přitom jde o silný motivační faktor.

2. Minimalizujte nepříjemné aspekty úkolu

- Nejprve se rozhodněte, jaký první krok uděláte. Náročné a dlouhodobé úkoly rozdělte do menších částí, jejichž splnění si můžete lépe naplánovat.

- Spojte první krok s určitou odměnou za splnění. Motivujte se tím, že se budete na něco těšit.

- Překonejte svůj odpor k prvnímu kroku tím, že si odpovíte na otázku: „Proč je to pro mě tak nepříjemné?“. Teprve až zjistíte, co vám stojí v cestě, můžete to odstranit.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review