Co dělat, když nesnášíte svého podřízeného

Každému manažerovi se může stát, že bude mít v týmu někoho, kdo mu nebude sympatický. Nejde o to, že by dotyčný odváděl špatné pracovní výkony. Může být skvělý, jen ho prostě nemáte rádi. Má úplně jinou povahu než vy, připomíná vám někoho, koho nesnášíte ještě víc, nebo se vám na něm něco nezdá a ani přesně nevíte co. Je to zkrátka váš osobní problém. Jak ale máte takového zaměstnance řídit? Jak si zachovat férový přístup?

Praktické rady pro tento případ popsala autorka populárních manažerských tipů Alison Greenová na stránkách blogu Fast Track. Radí nejprve se ujistit, že skutečně jde o osobní, nikoli pracovní problém. Někdy totiž vzniká averze vůči podřízenému až na základě jeho problematické výkonnosti. Pokud vám dotyčný ztěžuje práci tím, co dělá špatně, nikoli tím, jaký je, neřešte svůj osobní pocit a začněte řešit výkon. Je-li problém skutečně osobní, pak vám pomohou následující kroky.

1. Nelžete sami sobě

Problém nezmizí tím, že jej budete ignorovat. Připusťte si proto, že máte určitý problém s daným podřízeným. Je to mnohem lepší, než se mu vyhýbat a mást tím jej i ostatní. Pak můžete začít přemýšlet, jak celou situaci vyřešit.

2. Nesnažte se mít rádi každého

Taková snaha je zbytečná. Manažer nemusí mít rád své podřízené, aby je mohl dobře řídit. To, že byste společně netrávili volný čas, může být naopak výhodou. Můžete získat odlišné pohledy na problémy, které řešíte. Zaměřte se na to, jak daný zaměstnanec prospívá celému týmu a firmě.

3. Soustřeďte se na férový přístup

Podřízeným, kteří jsou vám sympatičtí, pravděpodobně věnujete hodně času. Pomáháte jim s rozvojem a řešením problémů, přidělujete zajímavé projekty a odpovědnosti. Zároveň byste se však měli záměrně soustředit na to, abyste totéž nabízeli i těm méně sympatickým. Důležité je neustále si to připomínat.

4. Věnujte dotyčnému více času

Možná si říkáte, že trávit společně více času by bylo zbytečné. Už jste to ale zkusili? Bližší spolupráce vám může pomoci lépe se poznat a najít jeden na druhém i pozitivní stránky.

-kk-

Zdroj: QuickBase Blog - The Fast Track - manažerský blog
Zobrazit přehled článků ze zdroje QuickBase Blog - The Fast Track