Vůdcovský potenciál rozhodně nemá každý

Ilustrační snímek

V řadě manažerských článků se píše o tom, že potenciál stát se lídrem má téměř každý. Podívejme se proto nyní na opačný názor. Server Inc.com nedávno zveřejnil zajímavý článek amerického poradce a autora odborných knihLese McKeowna, který se zaměřuje na to, jak poznat, zda máte vůdcovský potenciál.

„Ve své praxi vidím mnohem méně skutečně efektivních lídrů než lidí, kteří uvázli v pozicích lídrů, jsou žalostně neschopní a mají velmi vážně zkreslené představy o svých schopnostech,“ píše McKeown. Popsal proto jednoduchý nástroj složený ze tří kroků, jejichž pomocí můžete zhodnotit své vůdcovské předpoklady nebo předpoklady svých podřízených.

1. Lídr vede jen tehdy, když musí

Lidé, kteří mají potřebu neustále vést ostatní, nejsou dobří lídři. Dobrý lídr se nestaví do role toho nejvyššího a uplatňuje svou autoritu jen tehdy, pokud je to nezbytně nutné.

2. Lídr vidí (nikoli dělá) více než ostatní

Vést neznamená pracovat více, rychleji a déle než všichni ostatní. Dobrý lídr samozřejmě pracuje tvrdě, ale nevnímá objem své práce jako jediné kritérium svého úspěchu. Musí mít prostor k tomu, aby viděl více odpovědí, příležitostí, ale i hrozeb než ostatní.

3. Lídr rozvíjí své lidi

Dobrý lídr nedosahuje výsledků tím, že zcela vyčerpá svůj tým. Věnujte se rozvoji svých lidí, aby mohli dosahovat výsledků.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com