Netradiční triky, které zlepší produktivitu vám i vašim podřízeným

Chcete zvýšit svoji produktivitu? Chcete se lépe soustředit, lépe dosahovat svých cílů a využít do maxima svého potenciálu, případně chcete to samé umožnit svým podřízeným? Zde jsou tři netradiční triky, které vám ale právě v těchto věcech pomohou.

Ilustrační snímek

Tyto triky uveřejnil web Harvard Business School.

Vyberte si k práci klidné a komfortní prostředí

Prostředí, ve kterém pracujete, má na vaši produktivitu ohromný vliv. Když budete pracovat v místě, které vám nevyhovuje, ve kterém panuje hluk nebo ve kterém vás neustále něco vyrušuje, vaši produktivitu to bude velmi ovlivňovat.

Zkuste proto ve vašem týmu dodržovat v rámci dne třeba dvě tiché hodiny, během kterých bude naordinován klid a lidé budou moci pracovat na důležitých úkolech.

Naučte se uni-tasking

Zatímco multi-tasking je schopnost pracovat na více věcech najednou, uni-tasking je naopak dovednost maximálně se soustředit právě na jeden úkol v danou chvíli. A i když se lidé často uměním multi-taskingu chlubí, není se moc čím chlubit – jedná se spíše o mýtus a o přeskakování z jedné věci k druhé a zpět.

Naučte se zase plně soustředit na jeden úkol a u důležité práce se nenechte ničím vyrušovat.

Nebojte se přestávek

Produktivita a přestávky – to nejde dohromady. Nebo snad ano? I když to zní paradoxně, přestávky jsou nutné k tomu, aby si váš mozek od práce odpočinul, nabral zase sílu a mohl pracovat dál.

Nebojte se proto přestávek. Naopak, schválně si je naordinujte. Například pomocí techniky pomodoro, kdy pracujete ve 40-minutových intervalech a pak si dáte vždy 10 minut pauzu.



-mm-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review