Unconventional tricks to improve both your own and your subordinates' productivity

Netradiční triky, které zlepší produktivitu vám i vašim podřízeným

Do you want to increase your productivity? Do you want to concentrate more, better achieve your goals and reach your maximum potential? And maybe you want to enable your subordinates to do the same. Here are three unconventional tricks that will help you do just that.

These tricks were published on the Harvard Business School website.

Choose a quiet and comfortable working environment

The environment you work in has a huge impact on your productivity. Working in a place that is uncomfortable, noisy or distracting will significantly affect your productivity.

So try to have, for example, two quiet hours in the daily schedule of your team, during which people can work on important tasks.

Learn unitasking

While multitasking is the ability to work on more things at once, unitasking is the skill of focusing as much as possible on just one task at any given time. While people often brag about the art of multitasking, there is really not much to brag about: it is more of a myth which, in fact, only means jumping from one thing to another and back again.

Learn to focus fully on one task and don't allow anything to distract you from important work.

Do not be afraid to take breaks

Productivity and breaks do not go together. Or do they? Paradoxical as it may sound, breaks are necessary for your brain to take a rest from work, regain its strength and then carry on working again.

Therefore, do not be afraid of breaks: on the contrary, deliberately schedule them, for example by using the pomodoro technique, whereby you work in 40-minute stints and then always take a 10-minute break.

-mm-

    Netradiční triky, které zlepší produktivitu vám i vašim podřízeným

    Chcete zvýšit svoji produktivitu? Chcete se lépe soustředit, lépe dosahovat svých cílů a využít do maxima svého potenciálu, případně chcete to samé umožnit svým podřízeným? Zde jsou tři netradiční triky, které vám ale právě v těchto věcech pomohou.

    Tyto triky uveřejnil web Harvard Business School.

    Vyberte si k práci klidné a komfortní prostředí

    Prostředí, ve kterém pracujete, má na vaši produktivitu ohromný vliv. Když budete pracovat v místě, které vám nevyhovuje, ve kterém panuje hluk nebo ve kterém vás neustále něco vyrušuje, vaši produktivitu to bude velmi ovlivňovat.

    Zkuste proto ve vašem týmu dodržovat v rámci dne třeba dvě tiché hodiny, během kterých bude naordinován klid a lidé budou moci pracovat na důležitých úkolech.

    Naučte se uni-tasking

    Zatímco multi-tasking je schopnost pracovat na více věcech najednou, uni-tasking je naopak dovednost maximálně se soustředit právě na jeden úkol v danou chvíli. A i když se lidé často uměním multi-taskingu chlubí, není se moc čím chlubit – jedná se spíše o mýtus a o přeskakování z jedné věci k druhé a zpět.

    Naučte se zase plně soustředit na jeden úkol a u důležité práce se nenechte ničím vyrušovat.

    Nebojte se přestávek

    Produktivita a přestávky – to nejde dohromady. Nebo snad ano? I když to zní paradoxně, přestávky jsou nutné k tomu, aby si váš mozek od práce odpočinul, nabral zase sílu a mohl pracovat dál.

    Nebojte se proto přestávek. Naopak, schválně si je naordinujte. Například pomocí techniky pomodoro, kdy pracujete ve 40-minutových intervalech a pak si dáte vždy 10 minut pauzu.



    -mm-

    Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School