Strategická změna a střední management: Začátek může být slibný, ale... (1/2)

Ilustrační snímek

Když dochází ke strategické změně, k transformaci, je otevřená rebelie podřízených proti vedení nejhorší možný scénář. Tlak na dosažení výsledků je silný, vy si však i přesto musíte uchovat svou schopnost vést a změnu dotáhnout až do konce. Dejte si pozor na problémy se zaváděním změn, které mohou nastat v období po prvních krocích, varuje web management-issues.com.

Profesor obchodní školy INSEAD Quy Huy popisuje závěry tříletého výzkumu s názvem From Support to Mutiny: Shifting Legitimacy Judgments and Emotional Reactions: Impacting the Implementation of Radical Change.

Změna by neměla vyvolat vzpouru

Když se očekává masivní restrukturalizace, je důležité ovlivnit postoj a myšlení středního managementu tak, aby jejich vztah k top managementu nebyl plný emocí a odsudků. Právě na tom závisí úspěch celé změny. To se prokázalo, když byl do jedné mezinárodní společnosti podnikající v oblasti IT a komunikací přiveden nový CEO, který ji měl oživit. Jádrem problémů společnosti byly technologické změny. CEO a jeho přístup se setkaly zpočátku s nadšeným přijetím, ale nakonec jeho práce vyústila právě až ve vzpouru a část top manažerů musela firmu opustit. To, jak střední manažeři vnímali legitimitu celé transformace a jejích strůjců, postupně prošlo 4 fázemi.

Oznámení radikálních změn

Nový CEO a jeho nově jmenovaný tým top manažerů zpočátku měli důvěru středního managementu, který měl na starosti řízení několika stovek drobných změnových projektů. Předchozí úspěchy nového CEO z něj činily důvěryhodného lídra, stejně jako z ostatních z jeho týmu top manažerů. Nicméně nikdy nespoléhejte na to, že počáteční podpora vydrží ať se děje co se děje. Nový CEO se totiž vzápětí začal věnovat externím stakeholderům, řešil problémy s investory a vyjednával s klíčovými zákazníky. Měl ale stále ještě komunikovat i se středním managementem. Ti totiž potřebovali diskutovat o problémech, které se objevovaly v souvislosti s implementací změn. Dalším problémem bylo, že mnoho zaměstnanců firmu opustilo a zbytek byl přetěžován. 

Dokázala se s tím firma vypořádat? Jak lépe vést transformaci s ohledem na střední management? Dozvíte se v druhé části článku.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Strategická změna a střední management: Začátek může být slibný, ale... (1/2)

Aktuální

Strategická změna a střední management: Frustrace středních manažerů (2/2)