Jak se jako týmový manažer postavit k umělé inteligenci?

Umělé inteligenci, v angličtině známé pod zkratkou „AI“, už není úniku. I když je tu s námi již desítky let, nyní se dostává do širokého povědomí a využívají jí i lidé a pracovníci, kteří o ní ještě donedávna nic nevěděli. Umělé inteligenci nemá cenu vzdorovat. Otázka tedy zní – jak se k ní postavit coby týmový vedoucí?

Ilustrační snímek

Seznamte se s nástroji umělé inteligence

Podle Entrepreneur.com je v prvé řadě nutné se seznámit s tím, jaké možnosti vlastně umělá inteligence nabízí. Kromě notoricky populárního ChatGPT existuje celá řada nástrojů v oblasti komunikace, grafiky nebo programování, které jsou zaměřené na užší oblast pracovní činnosti a mohou být pro váš tým velkým přínosem.

Zjistěte, jak může váš tým využít potenciál AI

Udělejte si rešerši a zjistěte, jaké nástroje může váš tým využívat a v jakých procesech by mohly jednotlivé nástroje AI vašemu týmu pomoci. Umělá inteligence je často schopná pomoct především s rutinními úkoly a automatizací.

Nastavte určitá pravidla

Umělá inteligence nabízí kromě velké pomoci samozřejmě i určitá rizika. Ta se týkají ochrany osobních údajů a citlivých dat nebo absence lidského faktoru při řešení kreativnějších problémů. Je proto nutné, abyste si v týmu nastavili určitá pravidla a limity, jak umělou inteligenci při práci používat.

Zavádějte změny postupně

Jestliže se rozhodnete prvky umělé inteligence zapojit do činností ve vašem týmu, dělejte veškeré změny pomalu a postupně. Vyhněte se tomu, abyste ze dne na den zcela překlopili způsob, jakým váš tým pracuje.

 

-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com