Stav „flow“: Co to je a jak se do něj můžete dostat?

Takzvaný stav „flow“ je výraz, se kterým se lze setkat v anglicky i česky psaných textech poměrně často. Odkazuje na stav, při kterém jsme nejvíce produktivní a uděláme v krátkém čase největší množství práce. Co přesně stav „flow“ je a jak jej lze docílit?

Ilustrační snímek

Tento text vychází z článku na Addicted2Success.com.

Co je stav „flow“

Stav „flow“ má coby koncept hodně blízko k takzvané „hluboké práci“. Jedná se o stav mysli, při které víceméně zapomeneme na okolní svět a natolik se ponoříme do aktivity, kterou právě vyvíjíme, že nás daná aktivita zcela pohltí. Pokud se dostaneme do stavu „flow“, nastává jakési bezčasí – nevnímáme svět kolem sebe ani čas. A často se po skončení tohoto stavu divíme, kolik času jsme aktivitou strávili, aniž bychom se dívali na hodinky nebo se nechali vyrušit. Stav „flow“ je extrémně produktivní a je proto žádoucí se naučit se do něj dostat – ať už kvůli práci, nebo i kvůli relaxaci nebo třeba sportu.

Jak se do stavu „flow“ dostat?

  • Nenechte se vyrušovat. Prvním krokem je zcela omezit všechny rušivé elementy. Vypněte si mobil, vyřešte dočasně všechny věci, na které byste museli myslet, a eliminujte i rušivé zvuky kolem sebe.
  • Nenechte se odradit, když do chvíli nepůjde. Dostat se do stavu „flow“ chvíli trvá. Na poprvé se vám dost možná nepodaří do něj dostat vůbec. Na podruhé možná až po delším čase. Dobrá zpráva je, že čím častěji budete aktivaci stavu „flow“ trénovat, tím snadněji se do požadovaného stavu dostanete.
  • Mějte vše potřebné po ruce. Cílem je, abyste nemuseli od své práce vstávat, něco si ověřovat nebo odvádět svoji pozornost jinam. Mějte proto vše, co k dané aktivitě potřebujete, hned po ruce. Pokud se například chcete dostat do stavu „flow“ při malování obrazu, připravte si předem všechny štětce, nástroje, barvy a vodu.

 

-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success