Vizualizace: Jak tato technika funguje a jak vás může dovést k úspěchu?

Vizualizační techniky jsou prokázaně efektivní metodou, jak se připravit na určitou událost nebo podání mimořádného výkonu. Využívají je ve velkém sportovci, ale i třeba řečníci, obchodníci nebo kdokoliv, kdo chce podat dobrý výkon. Co vlastně vizualizace je, jak probíhá a jak vám může dopomoci k úspěchu, ať u osobním nebo pracovním životě?

Ilustrační snímek

Tento text vychází z článku na webu Addicted2Success.com.

Co je to vizualizace?

Když se Alex Honnold chystal na svůj rekordní (a mnohými považovaný za šílený) výlez bez jištění na skálu El Capitan, trávil celé hodiny se zavřenýma očima a v sedě nebo v leže. Používal totiž vizualizaci. Představoval si trasu, kterou už tou dobou znal nazpaměť, procházel si v duchu všechny kroky, které bude muset udělat, a snažil se co nejvíce se do situace, ve které se ocitne, vcítit.

I díky využití této techniky se nakonec ze skály nezřítil a úspěšně ji bez jištění vylezl.

Vizualizace je technika, při které si situaci, která nás chystá, předem představujeme. Sportovec nebo jiný člověk, který vizualizaci provádí, se snaží do dané situace maximálně vcítit a „prožít“ si ji mnohokrát předtím, než nastane. Snaží se představit, co bude dělat, co bude kolem sebe vidět a co u toho všeho bude pociťovat. Může si vizualizovat i různé scénáře, včetně těch krizových. Díky tomu, že dotyčný tyto situace prožil v duchu mnohokrát předtím, než nastanou, bude o mnoho klidnější a připravenější, když nastanou doopravdy, jelikož pro něj osobně nebudou probíhat poprvé. Tuto techniku lze využívat pro sportovní výkony, ale i například před významnými společenskými událostmi, akcemi, kterých se bojíme, nebo třeba i před významnými obchodními jednáními.

Tipy, jak vizualizaci úspěšně používat

  • Začněte brzy. Situaci si začněte vizualizovat dost dlouhou dobu dopředu, abyste ji prožili mnohokrát a získali tak se situací dostatečnou zkušenost.
  • Představujte si různé scénáře. Nesoustřeďte se pouze na plánovanou situaci, ale zkuste si vybavit i různé jiné scénáře, jak se může situace vyvinout, abyste na ně byli připraveni.
  • Snažte se během vizualizace uklidnit. Cílem je být při prožívání reálné situace co možná nejvíc soustředění a v klidu. Vaším cílem během vizualizací tedy je nejenom si co nejreálněji situaci představit, ale i se v ní maximálně uklidnit.
  • Nezapomínejte na ostatní trénink. Vizualizace by měla být pouze doplňkem vašeho tréninku. Nespoléhejte na ni jako na zázračnou techniku, která vše vyřeší sama o sobě, a věnujte se i technické a praktické přípravě na váš výkon.

 

-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success