Visualisation: how it works and how it can help you succeed

Vizualizace: Jak tato technika funguje a jak vás může dovést k úspěchu?

Visualisation techniques are a proven method of preparing for a specific event or performance. They are used extensively by athletes, but also, for example, by speakers, business people, or anyone who wants to give a good performance. What exactly is visualisation, how does it work and how can it help you succeed, whether in your personal or professional life?

This text is based on an article on Addicted2Success.com.

What is visualisation?

When Alex Honnold was preparing for his record-breaking (and, according to many people, insane) free solo climb of El Capitan, he spent hours on end sitting or lying down with his eyes closed, practising visualisation. He was imagining the route he already knew by heart, going over in his mind all the steps he would have to take, and trying to put himself in the situation he would find himself in.

Thanks also to the use of this technique, in the end he did not fall off the rock and successfully climbed it.

Visualisation is a technique which involves imagining in advance a situation that awaits us. The athlete or whoever else tries to visualise this situation as realistically as possible and "experience" it many times before it actually occurs. They try to imagine what they will be doing, what they will see around them, and what they will feel. They can also visualise various alternative situations, including crisis scenarios. By going through these in their mind many times before they occur, they will be much calmer and more prepared when something actually does happen in real life, having experienced it mentally many times before. This technique can be used in sport, but also, for example, before important social occasions, fear-inducing events, or even prior to important business meetings.

Tips on using visualisation successfully

  • Start early. Start visualising long enough in advance in order to go through the situation repeatedly and thus have sufficient experience of it.
  • Imagine different scenarios. Do not focus only on the planned situation, but try to imagine different scenarios of how things might unfold so you are prepared for them too.
  • Try to keep calm. The goal is to be as focused and calm as possible while experiencing the real situation. So your goal during visualisations is not only to imagine the situation as realistically as you can, but also to remain as calm as possible.
  • Do not neglect other training. Visualisation should only be a supplement to your training. Do not rely on it too much, as if it was a miracle technique that will solve everything by itself. Do not neglect technical and practical preparation for your performance.

 

-mm-

    Vizualizace: Jak tato technika funguje a jak vás může dovést k úspěchu?

    Vizualizační techniky jsou prokázaně efektivní metodou, jak se připravit na určitou událost nebo podání mimořádného výkonu. Využívají je ve velkém sportovci, ale i třeba řečníci, obchodníci nebo kdokoliv, kdo chce podat dobrý výkon. Co vlastně vizualizace je, jak probíhá a jak vám může dopomoci k úspěchu, ať u osobním nebo pracovním životě?

    Tento text vychází z článku na webu Addicted2Success.com.

    Co je to vizualizace?

    Když se Alex Honnold chystal na svůj rekordní (a mnohými považovaný za šílený) výlez bez jištění na skálu El Capitan, trávil celé hodiny se zavřenýma očima a v sedě nebo v leže. Používal totiž vizualizaci. Představoval si trasu, kterou už tou dobou znal nazpaměť, procházel si v duchu všechny kroky, které bude muset udělat, a snažil se co nejvíce se do situace, ve které se ocitne, vcítit.

    I díky využití této techniky se nakonec ze skály nezřítil a úspěšně ji bez jištění vylezl.

    Vizualizace je technika, při které si situaci, která nás chystá, předem představujeme. Sportovec nebo jiný člověk, který vizualizaci provádí, se snaží do dané situace maximálně vcítit a „prožít“ si ji mnohokrát předtím, než nastane. Snaží se představit, co bude dělat, co bude kolem sebe vidět a co u toho všeho bude pociťovat. Může si vizualizovat i různé scénáře, včetně těch krizových. Díky tomu, že dotyčný tyto situace prožil v duchu mnohokrát předtím, než nastanou, bude o mnoho klidnější a připravenější, když nastanou doopravdy, jelikož pro něj osobně nebudou probíhat poprvé. Tuto techniku lze využívat pro sportovní výkony, ale i například před významnými společenskými událostmi, akcemi, kterých se bojíme, nebo třeba i před významnými obchodními jednáními.

    Tipy, jak vizualizaci úspěšně používat

    • Začněte brzy. Situaci si začněte vizualizovat dost dlouhou dobu dopředu, abyste ji prožili mnohokrát a získali tak se situací dostatečnou zkušenost.
    • Představujte si různé scénáře. Nesoustřeďte se pouze na plánovanou situaci, ale zkuste si vybavit i různé jiné scénáře, jak se může situace vyvinout, abyste na ně byli připraveni.
    • Snažte se během vizualizace uklidnit. Cílem je být při prožívání reálné situace co možná nejvíc soustředění a v klidu. Vaším cílem během vizualizací tedy je nejenom si co nejreálněji situaci představit, ale i se v ní maximálně uklidnit.
    • Nezapomínejte na ostatní trénink. Vizualizace by měla být pouze doplňkem vašeho tréninku. Nespoléhejte na ni jako na zázračnou techniku, která vše vyřeší sama o sobě, a věnujte se i technické a praktické přípravě na váš výkon.

     

    -mm-

    Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success