Tři signály, že vašemu podřízenému hrozí vyhoření

Jedním z hlavních úkolů manažera je vytvářet zdravé pracovní prostředí, které umožňuje udržitelný styl práce a které co možná nejvíce redukuje pravděpodobnost, že podřízeným bude hrozit syndrom vyhoření. Každý manažer by ale zároveň pro jistotu měl vědět, podle jakých signálů pozná, že jeho podřízenému vyhoření hoří, aby mohl případně včas zasáhnout. Zde jsou tři nejvýraznější znamení, podle kterých hrozící vyhoření poznáte.

Ilustrační snímek

Snížená produktivita

Jak uvádí Forbes, typickým znakem číslo jedna je snížená produktivita pracovníka. Obchodník, který dříve patřil mezi prodejní esa, má najednou problém dosáhnout i těch nejnižších cílů. Developer, který dříve napsal stovky řádků kódů denně, najednou bojuje i s jednoduchým zadáním. Jakmile tedy vidíte, že se někomu z podřízených sníží produktivita, mějte se na pozoru.

Izolace od zbytku týmu

Pracovník, který je přepracovaný a hrozí mu vyhoření, zpravidla nemá náladu se příliš socializovat. Přestává se proto zajímat o svoje kolegy, izoluje se a nechce se s nikým příliš bavit. Nechodí na společná setkání, omlouvá se z porad, nebaví se ani o svém osobním životě a i dříve hovorný člověk se stává zamlklým.

Fyzické příznaky

Vyhoření je sice primárně psychickým stavem, ale zpravidla jej provází i psycho-somatické symptomy. Patří mezi ně větší nemocnost, bolesti břicha, bolesti hlavy, nespavost a následná únava přes den. Pokud se tedy u vašeho podřízeného sejde snížená produktivita, izolace od ostatních i vyšší nemocnost, měli byste určitě zpozornět a nebrat situaci na lehkou váhu.

 

-mm-

 

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com