Three signs a subordinate is at high risk of burnout

Tři signály, že vašemu podřízenému hrozí vyhoření

One of a manager's main tasks is to create a healthy work environment that allows for a sustainable work style and reduces as much as possible the likelihood that subordinates will suffer from burnout. However, every manager should also recognise signs that indicate a subordinate is experiencing burnout so they can intervene in time. Here are three of the most prominent signs by which you can recognise impending burnout.

Reduced productivity

As Forbes states, the number one typical sign of a looming burnout is reduced productivity. A salesperson who used to be one of the sales aces is suddenly struggling to achieve even the lowest of goals. A developer who used to write hundreds of lines of code a day suddenly has problems with even a simple assignment. So as soon as you see a subordinate's productivity drop, beware.

Isolation from the rest of the team

An employee who is overworked and at risk of burnout is not usually in the mood to socialise much. So they cease to be interested in their colleagues, isolate themselves and do not want to talk much with anyone. They avoid get-togethers, excuse themselves from meetings and do not mention their personal life. Thus even a once talkative person becomes silent.

Physical symptoms

Although burnout is primarily a psychological condition, it is usually accompanied by psychosomatic symptoms. These include increased sickness, abdominal pain, headaches, insomnia and subsequent daytime fatigue. Therefore, if a subordinate is experiencing reduced productivity, isolation from others and increased sickness, you should definitely be alert and not take the situation lightly.

 

-mm-

    Tři signály, že vašemu podřízenému hrozí vyhoření

    Jedním z hlavních úkolů manažera je vytvářet zdravé pracovní prostředí, které umožňuje udržitelný styl práce a které co možná nejvíce redukuje pravděpodobnost, že podřízeným bude hrozit syndrom vyhoření. Každý manažer by ale zároveň pro jistotu měl vědět, podle jakých signálů pozná, že jeho podřízenému vyhoření hoří, aby mohl případně včas zasáhnout. Zde jsou tři nejvýraznější znamení, podle kterých hrozící vyhoření poznáte.

    Snížená produktivita

    Jak uvádí Forbes, typickým znakem číslo jedna je snížená produktivita pracovníka. Obchodník, který dříve patřil mezi prodejní esa, má najednou problém dosáhnout i těch nejnižších cílů. Developer, který dříve napsal stovky řádků kódů denně, najednou bojuje i s jednoduchým zadáním. Jakmile tedy vidíte, že se někomu z podřízených sníží produktivita, mějte se na pozoru.

    Izolace od zbytku týmu

    Pracovník, který je přepracovaný a hrozí mu vyhoření, zpravidla nemá náladu se příliš socializovat. Přestává se proto zajímat o svoje kolegy, izoluje se a nechce se s nikým příliš bavit. Nechodí na společná setkání, omlouvá se z porad, nebaví se ani o svém osobním životě a i dříve hovorný člověk se stává zamlklým.

    Fyzické příznaky

    Vyhoření je sice primárně psychickým stavem, ale zpravidla jej provází i psycho-somatické symptomy. Patří mezi ně větší nemocnost, bolesti břicha, bolesti hlavy, nespavost a následná únava přes den. Pokud se tedy u vašeho podřízeného sejde snížená produktivita, izolace od ostatních i vyšší nemocnost, měli byste určitě zpozornět a nebrat situaci na lehkou váhu.

     

    -mm-

     

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu