Tři mýty o vedení lidí, které byly zbořeny

I o leadershipu a vedení lidí stále panují určité mýty, které však byly již dávno zbořeny a dnes se už ví, že nejsou pravdivé. Přesto se najdou lidé, především konzervativnějšího ražení, kteří stále důvěřují ve staré pořádky, které těmto mýtům věří. O jaké mýty se jedná a jak je to s nimi ve skutečnosti? Vše vám povíme v následujícím článku.

Ilustrační snímek

Lídrem se člověk rodí a manažerským dovednostem se nedá naučit

Jak uvádí Addicted2Succes.com, tento mýtus stále poměrně často přetrvává a způsobuje, že mnoho lidí, kteří se necítí být vedoucími od přírody, se bohužel do manažerské funkce nikdy ani neodváží posunout. Pravda je přitom taková, že manažerským dovednostem se samozřejmě dá naučit. A i ti lidé, kteří jsou takzvaně vedoucími od přírody, se musí spoustu věcí doučit tak, aby nebyli příliš autoritářskými vedoucími a následovali moderní trendy v managementu.

Vedoucí nikdy nesmí před svými podřízenými ukázat slabost

Tento názor vychází z poměrně militantního chápání vedení lidí. V rámci tohoto mýtu se někteří lidé domnívají, že vedoucí musí mít absolutní autoritu, musí všechno vědět a nesmí ukázat, že něco nezná nebo že má nějaké slabé stránky. Tento přístup však vede ke zbytečnému promrhání potenciálu celého týmu. Žádný jedinec totiž neví všechno nejlépe.

I v letectví se používá koncept zvaný „crew resource management“. Obdobný princip se používá v námořnictví pod názvem „bridge resource management“. Oba principy fungují s myšlenkou, že nikdo není neomylný, a podporuje komunikaci mezi kapitánem a ostatními členy posádky. Tento přístup už zabránil mnoha zbytečným haváriím a lidským chybám. Mějte tyto principy na paměti i při každodenním vedení vašeho týmu a nebojte se podřízeným přiznat, že něco nevíte nebo si nejste jisti.

Primární (a často jedinou) motivací zaměstnanců jsou peníze

Ano, je pravda, že většina z nás by asi svoji práci nedělala, pokud bychom za ni nedostávali zaplaceno. To, že ale peníze fungují jako jediný motivační faktor, proč zaměstnanec podává dobrý výkon a zůstává u dotyčného zaměstnavatele, je mýtus. Motivace jedince má vždy mnoho vrstev. A mezi faktory, které jsou často důležitější než peníze, patří třeba pochvala, uznání, možnost rozvoje nebo hlubší smysl práce.

 

-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success