Manažeři musí umět týmu předat vizi. Jak na to?

Jednou z hlavních věcí, kterou musí jakýkoliv manažer umět, je představit svému týmu strategický plán a předat jim určitou vizi, ke které bude tým jako celek směřovat. Umět efektivně předat takovouto vizi je klíčové pro to, aby tým táhl za jeden provaz a měl motivaci se směrem k tomuto vysněnému cíli posouvat. Zde je proto několik tipů pro manažery, jak svému týmu efektivně předat svou vizi.

Ilustrační snímek

Buďte struční

Jak uvádí článek v online magazínu Business Matters, vaše vize nesmí být komplikovaná. Jestliže musíte vysvětlováním vize, kterou jste pro tým připravili, strávit více jak několik málo desítek vteřin, je to špatně. Vaše definice týmové vize musí být krátká, stručná, úderná a zcela jasně srozumitelná.

Používejte příběhy

Všichni lidé rádi poslouchají příběhy. Umí se s nimi totiž ztotožnit a pomáhají jim pochopit strukturu a základní myšlenky i u komplexních problémů. Při sdělování své vize týmu proto upusťte trochu uzdu fantazii a použijte jednoduchý příběh k popsání toho, kam se tým má posunout.

Navazujte na firemní hodnoty

Vaše firma má jistě nějaké základní hodnoty. Něco, co se promítá i do firemní kultury a značky zaměstnavatele dané firmy. Využijte tyto firemní hodnoty a postavte vizi vašeho týmu právě na nich.

Jděte příkladem

Ať už jsou vaše plány pro váš tým jakékoliv, nejlepším způsobem, jak své podřízené motivovat k tomu, aby se na vysněnou vizi upnuli, je jít jim příkladem. Definujte, co po svých podřízených požadujete, ale zároveň tuto vizi a tyto své plány naplňujte především vy sami.

 

-mm-

Zdroj: Business Matters - web předního britského časopisu pro malé a střední podniky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Matters