Čtyři vyjednávací techniky úspěšných lídrů

Jednou z klíčových vlastností úspěšného lídra je jeho schopnost řešit problémy, uklidňovat rozeštvané oponenty a vyjednat vždy určitý kompromis. Schopnost efektivně vyjednávat se však ani zdaleka nehodí jenom lídrům a manažerům, u kterých se jedná o nutnost, ale využijete ji i v jiných rolích i v osobním životě. Pojďme se proto podívat na čtyři účinné vyjednávací techniky úspěšných lídrů.

Ilustrační snímek

Vždy hledejte řešení, které je vítězstvím pro všechny

Jak uvádí Forbes, vaším cílem by nemělo být pouze najít kompromis. Ideálně byste měli najít takové řešení, které je vítězstvím skutečně pro všechny zúčastněné. Zkuste se na celou záležitost podívat z nového úhlu pohledu a zkuste přijít s novým, neotřelým řešením, které třeba do té doby nikoho nenapadlo, ale ze kterého budou mít pokud možno všichni radost.

Aktivně naslouchejte

Odhoďte stranou vaše domněnky a částečně i své ego. A zkuste všem účastníkům vyjednávání (a především vašemu oponentovi) skutečně aktivně naslouchat. Zjistěte, o co účastníkům skutečně jde, naslouchejte jejich požadavkům i jejich emocím a snažte se číst i mezi řádky. Dávejte také najevo, že pozici druhých chápete a berete jejich mínění vážně.

Začněte svoji vyjednávací pozici výše, než kam jste ochotni zajít

Tento trik je starým, ale účinným způsobem, jak z vyjednávání vykřesat co nejvíc. A používal se u vyjednávání vždy. Na začátku vyjednávání uveďte své požadavky výše, než na co jste ochotni jít. Získáte tak lepší vyjednávací pozici a otevřete si prostor pro vyjednávání.

Nepodceňujte osobní sympatie

Vyjednávání nikdy není jenom hra čísel. I u ostřílených manažerů a zkušených lídrů do vyjednávání vždy vstupují i emoce. A také osobní sympatie. Nepodceňujte to, jaký si s ostatními účastníky vyjednávání vybudujete vztah a jak si rozumíte. Věnujte proto dostatek energie vzbuzování vzájemných sympatií.



-mm.

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com