Four negotiating techniques of successful leaders

Čtyři vyjednávací techniky úspěšných lídrů

One of the key qualities of a successful leader is the ability to solve problems, calm dissenting opponents and negotiate a compromise. However, it is not only leaders and managers who need to negotiate effectively; this skill can also be easily used in other roles and in one's personal life. So let's take a look at four effective negotiating techniques of successful leaders.

Always look for a win-win solution

As Forbes states, your goal should not be just to seek compromise: ideally you should find a solution that is truly a win-win for everyone involved. Try to look at the whole issue from a new perspective and come up with a novel solution that maybe no one has thought of before but one that, if possible, will make everyone happy.

Be an active listener

Put aside your assumptions and, to some extent, your ego too. Instead try genuinely to listen actively to all participants in the negotiations (and especially to your opponent). Find out they really want, listen to their demands and emotions and try to read between the lines. Also show that you understand the position of others and take their views seriously.

Start your negotiating position from beyond where you are willing to go

This trick is an old but effective way to get the most out of negotiations and has been used since time immemorial. At the very start, make your demands greater than where you are willing to go. This will put you in a better bargaining position and open up room for negotiation.

Do not underestimate personal feelings

Negotiating is never just a numbers game. Even with seasoned managers and experienced leaders, emotions always come into play, as also do personal sympathies. Do not underestimate the rapport you build with the other participants in the negotiations and how well you get along. So devote enough energy to engendering mutual sympathy.



-mm-

    Čtyři vyjednávací techniky úspěšných lídrů

    Jednou z klíčových vlastností úspěšného lídra je jeho schopnost řešit problémy, uklidňovat rozeštvané oponenty a vyjednat vždy určitý kompromis. Schopnost efektivně vyjednávat se však ani zdaleka nehodí jenom lídrům a manažerům, u kterých se jedná o nutnost, ale využijete ji i v jiných rolích i v osobním životě. Pojďme se proto podívat na čtyři účinné vyjednávací techniky úspěšných lídrů.

    Vždy hledejte řešení, které je vítězstvím pro všechny

    Jak uvádí Forbes, vaším cílem by nemělo být pouze najít kompromis. Ideálně byste měli najít takové řešení, které je vítězstvím skutečně pro všechny zúčastněné. Zkuste se na celou záležitost podívat z nového úhlu pohledu a zkuste přijít s novým, neotřelým řešením, které třeba do té doby nikoho nenapadlo, ale ze kterého budou mít pokud možno všichni radost.

    Aktivně naslouchejte

    Odhoďte stranou vaše domněnky a částečně i své ego. A zkuste všem účastníkům vyjednávání (a především vašemu oponentovi) skutečně aktivně naslouchat. Zjistěte, o co účastníkům skutečně jde, naslouchejte jejich požadavkům i jejich emocím a snažte se číst i mezi řádky. Dávejte také najevo, že pozici druhých chápete a berete jejich mínění vážně.

    Začněte svoji vyjednávací pozici výše, než kam jste ochotni zajít

    Tento trik je starým, ale účinným způsobem, jak z vyjednávání vykřesat co nejvíc. A používal se u vyjednávání vždy. Na začátku vyjednávání uveďte své požadavky výše, než na co jste ochotni jít. Získáte tak lepší vyjednávací pozici a otevřete si prostor pro vyjednávání.

    Nepodceňujte osobní sympatie

    Vyjednávání nikdy není jenom hra čísel. I u ostřílených manažerů a zkušených lídrů do vyjednávání vždy vstupují i emoce. A také osobní sympatie. Nepodceňujte to, jaký si s ostatními účastníky vyjednávání vybudujete vztah a jak si rozumíte. Věnujte proto dostatek energie vzbuzování vzájemných sympatií.



    -mm.

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu