Chcete se naučit lépe soustředit? Ukážeme vám, jak na to

Jak se lidstvo a technologie neustále posouvají a vyvíjí, čelí celá společnost jednomu velkému problému – zhoršené koncentraci. Zábava, kterou nám poskytují sociální sítě, televize, internet a obrazovky nevyžaduje žádnou akci ani větší koncentraci. A schopnost udržet delší dobu pozornost se u lidí rapidně zhoršuje. Při práci ale někdy je potřeba se do úkolu, na kterém pracujeme, maximálně pohroužit a dostat se do stavu „flow“ nebo hluboké práce. A u manažerů a lídrů to platí dvojnásob. Jak se naučit lépe soustředit? Ukážeme vám, jak na to.

Ilustrační snímek

Tyto tipy uveřejnila webová stránka Addicted2Success.com.

Zjistěte, v jaké části dne se vám soustředí nejlépe

Cirkadiánní rytmy a denní cykly není žádný esoterický výmysl. Každý fungujeme lépe či hůře v různých částech dne. Vaším úkolem je zjistit, v jaké části dne se vám koncentruje nejlépe, a následně soustředit své nejdůležitější pracovní úkoly do tohoto časového úseku.

Nezapomínejte na pravidelné přestávky

Když se budete snažit intenzivně soustředit, aniž byste si dělali jakékoliv přestávky, buď se brzy unavíte nebo vaše efektivita a produktivita začnou velmi brzy upadat. Aby vaše mysl byla připravená se hluboce soustředit, musíte jí každou hodinu až hodinu a půl dovolit si na chvíli odpočinout.

Trénujte tím, že si v hlavě budete převyprávět příběhy

Přestaňte být pasivními přijímateli zpráv a zábavy. A zapojte trochu svoji hlavu. Až si budete příště číst knihu nebo novinový článek, případně třeba poslouchat publicistiku v rádiu, po konci zprávy si sedněte a v hlavě si příběh pro sebe co nejvěrněji převyprávějte.

Mějte připravený jasný denní plán práce

Neschopnost se soustředit na pracovní úkol často pramení z toho, že dotyčný člověk podvědomě přemýšlí nad tím, jestli by náhodou neměl pracovat na něčem jiném, nebo nad úkoly, které ho čekají posléze. Těmto rušivým myšlenkám se vyhnete tak, že si předem stanovíte jasný denní plán svých pracovních aktivit. A budete pak vědět, že když na něčem pracujete, nemusíte přemýšlet v tu chvíli nad ničím jiným.

Naučte se efektivně si určovat priority

Není možné se hluboce a intenzivně soustředit při práci na úplně všech úkolech, které během dne musíte udělat. Z toho důvodu je nutné dobře si určovat priority a hlubokou práci si vyčlenit jenom na ty nejdůležitější úkoly, které ji skutečně vyžadují.

 

-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success