Chcete si vybudovat zdravé návyky? Poradíme vám, jak na to

Zlozvyky se zdánlivě budují snadno a tak nějak samy od sebe a většinou je poměrně složité se jich zbavit. Se zdravými návyky to ale bohužel bývá přesně obráceně. Přesto je nutné si pozitivní návyky v osobním životě i v práci budovat. Jak ale na to? Poradíme vám v tomto článku.

Ilustrační snímek

Určete, co by vlastně váš návyk měl být

Webová stránka Entrepreneur.com radí začít postupně a určit si jeden pozitivní návyk, který byste si chtěli vypěstovat. Třeba chcete chodit spát dříve a v určitou hodinu, chcete obden běhat nebo se každé ráno učit 30 minut cizí jazyk. V prvé řadě si tedy určete, který návyk si chcete osvojit jako první, a tento svůj cíl jasně definujte.

Nebuďte ze začátku příliš ambiciózní

Nebuďte na sebe příliš přísní. Návyky jsou nesmírně silné právě v tom, že se opakují pravidelně, a jejich pozitivní dopady jsou tak enormní, i přestože jsou zdánlivě nenápadné a malé. Nebuďte tedy příliš ambiciózní a nenaordinujte si rozvrh, který je nereálný.

Návyk si naplánujte a buďte konzistentní

Aby se návyk stal automatickým, musíte se do něj ze začátku určitý čas tak trochu nutit. Nejlepší způsob, jak to udělat, je říct si pevný čas, kdy se návyku budete věnovat, a pak tento svůj rozvrh stůj co stůj dodržovat.

Když byste jednou návyk nedodrželi, není to konec světa

Když už si budujete pozitivní návyk, nesmíte se zhroutit a celý plán opustit, pokud jednou návyk nedodržíte. I když byste krátkodobě ve svém návyku selhali, nedělejte tu chybu, že byste celý návyk přestali provozovat.

Odměňujte se

Nezapomínejte se povzbuzovat. Když se vám návyk daří dodržovat, pochvalte se. A dopřejte si nějakou odměnu na vzpruhu své motivace.



-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com