Do you want to build healthy habits? Here is how to do it

Chcete si vybudovat zdravé návyky? Poradíme vám, jak na to

Bad habits are easy to build as they seem to develop on their own and are usually quite difficult to break. Unfortunately, with healthy habits the exact opposite applies. Even so, it is necessary to build positive habits both in one's personal life and at work. But how to do it? This article will explain.

Decide what the habit should actually be

The website Entrepreneur.com advises starting gradually and identifying one positive habit you would like to cultivate. Maybe you want to go to bed earlier and at a certain time, jog every day, or learn a foreign language for 30 minutes every morning. So begin by deciding which habit you want to develop first and clearly define this goal.

Do not be too ambitious too soon

Do not be too hard on yourself. Good habits are extremely powerful precisely because they are repeated regularly and their positive effects are enormous, even if they may seem subtle and small. So avoid being too ambitious and setting an unrealistic schedule.

Plan your habits and be consistent

In order for a habit to become automatic, you have to force yourself into it for a while at the beginning. The best way to do this is to fix a time for yourself when you will commit to the habit and then stick to your schedule no matter what.

Failing once to observe the habit is not the end of the world

Having once built a positive habit, you must not capitulate and abandon the whole plan just because you fail to observe it once. Even if you fail in the short term, do not make the mistake of quitting the habit altogether.

Reward yourself

Remember to encourage yourself. And give yourself a reward to boost your motivation.


-mm-

    Chcete si vybudovat zdravé návyky? Poradíme vám, jak na to

    Zlozvyky se zdánlivě budují snadno a tak nějak samy od sebe a většinou je poměrně složité se jich zbavit. Se zdravými návyky to ale bohužel bývá přesně obráceně. Přesto je nutné si pozitivní návyky v osobním životě i v práci budovat. Jak ale na to? Poradíme vám v tomto článku.

    Určete, co by vlastně váš návyk měl být

    Webová stránka Entrepreneur.com radí začít postupně a určit si jeden pozitivní návyk, který byste si chtěli vypěstovat. Třeba chcete chodit spát dříve a v určitou hodinu, chcete obden běhat nebo se každé ráno učit 30 minut cizí jazyk. V prvé řadě si tedy určete, který návyk si chcete osvojit jako první, a tento svůj cíl jasně definujte.

    Nebuďte ze začátku příliš ambiciózní

    Nebuďte na sebe příliš přísní. Návyky jsou nesmírně silné právě v tom, že se opakují pravidelně, a jejich pozitivní dopady jsou tak enormní, i přestože jsou zdánlivě nenápadné a malé. Nebuďte tedy příliš ambiciózní a nenaordinujte si rozvrh, který je nereálný.

    Návyk si naplánujte a buďte konzistentní

    Aby se návyk stal automatickým, musíte se do něj ze začátku určitý čas tak trochu nutit. Nejlepší způsob, jak to udělat, je říct si pevný čas, kdy se návyku budete věnovat, a pak tento svůj rozvrh stůj co stůj dodržovat.

    Když byste jednou návyk nedodrželi, není to konec světa

    Když už si budujete pozitivní návyk, nesmíte se zhroutit a celý plán opustit, pokud jednou návyk nedodržíte. I když byste krátkodobě ve svém návyku selhali, nedělejte tu chybu, že byste celý návyk přestali provozovat.

    Odměňujte se

    Nezapomínejte se povzbuzovat. Když se vám návyk daří dodržovat, pochvalte se. A dopřejte si nějakou odměnu na vzpruhu své motivace.



    -mm-

    Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com