Vyhněte se nejčastějším čtyřem chybám, kterých se dopouštějí manažeři

Být dobrým manažerem znamená skloubit v sobě celou řadu různorodých dovedností, zkušeností a znalostí. A také to znamená vyhnout se následujícím čtyřem chybám, kterých se bohužel týmoví vedoucí velmi často dopouštějí.

Ilustrační snímek

Tento seznam manažerských chyb přinesl server Entrepreneur.com.

Dávání pouze negativní zpětné vazby

Mnoho manažerů bohužel podává svým podřízeným pouze negativní zpětnou vazbu. Jinými slovy – pod zpětnou vazbou si představují napravování, opravování, vysvětlování a kritiku. I když má negativní zpětná vazba ve vedení lidí určitě své místo, neméně důležitá je pozitivní zpětná vazba, díky které manažer naopak podporuje a rozvíjí silné stránky svých podřízených.  

Nedostatečná péče věnovaná rozvoji podřízených

Řada vedoucích si péči o rozvoj podřízených „odbyde“ během jedné hodiny na bilančním setkání s podřízeným jednou za rok. Pobaví se o tom, jaké školení by měl dotyčný podstoupit v následujícím roce, a tím veškerá péče končí. Manažer by se měl ale snažit pomoci svým podřízeným rozvíjet se všestranně, v měkkých i tvrdých dovednostech, a měl by mu pomoci dosahovat dlouhodobých cílů a kariérních vizí.

Neefektivní delegace práce

Málokterý manažer umí efektivně delegovat práci. Výsledkem tak často je, že manažer je přehlcen prací a je schopen delegovat jenom část úkolů – často tak ale činí neefektivně a výsledkem je spousta nedorozumění, zbytečné komunikace navíc, nevyplněných očekávání a frustrace u všech zúčastněných. Pro efektivní práci týmu je efektivní delegace práce zcela klíčová.

Malá flexibilita co se týče představ a očekávání

Mít určitou vizi je u manažera nutné. Zároveň však musí být dotyčný vedoucí i flexibilní. Musí umět dát svým podřízeným prostor na úkolech pracovat po svém a musí být psychicky smířeni s tím, že plán může být nutné podle okolností změnit. Rigidita a neústupnost na straně manažera vedou k mikro-managementu a nemožnosti naplnit maximální potenciál celého týmu.

 

-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com