Vyhodit, nebo povýšit? Podle jakých všech kritérií hodnotit své podřízené

Při hodnocení, oceňování, povyšování a vedení svých podřízených musíte jako manažer brát v potaz jejich celkový výkon, jejich produktivitu, nedostatky a silné stránky. Jak ale objektivně zhodnotit výkon svých podřízených? Jaká všechna kritéria musíte vzít v potaz? To vše vám řekneme v dnešním článku.

Ilustrační snímek

Tento text vychází z článku na webu Entrepreneur.com.

Nedívejte se jenom na čísla

První poučka zní – nesmíte se dívat jenom na čísla. Kvalitu pracovníka nelze vyjádřit jenom čistě finančně a číselně a pokud byste podřízené hodnotili vyloženě jenom podle čísel, může se vám stát, že budete odměňovat pracovníky, jejichž úspěchy ale stojí na méně očividné práci nedoceněných kolegů.

Zjistěte si zpětnou vazbu více kolegů

Abyste zhodnotili kvality pracovníka skutečně objektivně, je dobré zeptat se na názor na jeho práci více lidí z jeho okolí. Získáte tak ucelenější pohled na jeho práci z více úhlů a možná doceníte jeho přínos v oblastech, na které by vás předtím ani nenapadlo se soustředit.

Pokud jste s něčím nespokojeni, s podřízeným tuto oblast proberte

Hodnocení podřízeného je vždy nutné dělat za jeho spolupráce. Probírejte s ním všechny poznatky, které o jeho výkonu získáte, a dejte mu možnost se vyjádřit k negativním zprávám, které o jeho práci získáte.

Berte v potaz specifika role dotyčného pracovníka

I přestože mohou vaši podřízení oficiálně vykonávat stejnou funkci, byla by chyba měřit všem úplně stejným metrem a nedělat při hodnocení pracovníků rozdíly. Každá role má svá specifika a drobné nuance v tom, co se od dotyčného pracovníka očekává. Berte tato specifika v potaz při hodnocení jednotlivých podřízených.



-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com