Promote or sack? By what criteria should you evaluate subordinates?

Vyhodit, nebo povýšit? Podle jakých všech kritérií hodnotit své podřízené

Managers need to take into account the overall performance, productivity, strengths and weaknesses of subordinates when evaluating, rewarding, promoting and managing them. But how do you assess their performance objectively? What are all the criteria you need to consider? This article will explain.

This text is based on an article on Entrepreneur.com.

Don't look only at numbers

The first lesson is: you shouldn't look only at the numbers. You cannot determine the quality of a worker in purely financial and numerical terms. If you evaluate subordinates in this fashion, you may find yourself rewarding workers whose achievements are based on the less obvious work of under-appreciated colleagues.

Get feedback from more colleagues

In order to assess a worker's qualities in a truly objective way, it is a good idea to ask people around them for an opinion on their work. You will thus obtain a more comprehensive view of the subordinate's work from more angles, and you may even appreciate their contribution in areas you would not have thought of focusing on before.

If you are unhappy about something, discuss it with the subordinate

Evaluating a subordinate should always be done in cooperation with them. Discuss with them all the insights you have gained about their performance and allow them the opportunity to comment on any negative reports you have received about their work.

Take into account the specifics of the role of the employee

Even though several subordinates may officially perform the same role, it would be wrong to measure everyone by exactly the same yardstick and not make distinctions when evaluating them. Each role has its own specifics and subtle nuances in what is expected of that particular employee. Take these specifics into account when evaluating individual subordinates.



-mm-

    Vyhodit, nebo povýšit? Podle jakých všech kritérií hodnotit své podřízené

    Při hodnocení, oceňování, povyšování a vedení svých podřízených musíte jako manažer brát v potaz jejich celkový výkon, jejich produktivitu, nedostatky a silné stránky. Jak ale objektivně zhodnotit výkon svých podřízených? Jaká všechna kritéria musíte vzít v potaz? To vše vám řekneme v dnešním článku.

    Tento text vychází z článku na webu Entrepreneur.com.

    Nedívejte se jenom na čísla

    První poučka zní – nesmíte se dívat jenom na čísla. Kvalitu pracovníka nelze vyjádřit jenom čistě finančně a číselně a pokud byste podřízené hodnotili vyloženě jenom podle čísel, může se vám stát, že budete odměňovat pracovníky, jejichž úspěchy ale stojí na méně očividné práci nedoceněných kolegů.

    Zjistěte si zpětnou vazbu více kolegů

    Abyste zhodnotili kvality pracovníka skutečně objektivně, je dobré zeptat se na názor na jeho práci více lidí z jeho okolí. Získáte tak ucelenější pohled na jeho práci z více úhlů a možná doceníte jeho přínos v oblastech, na které by vás předtím ani nenapadlo se soustředit.

    Pokud jste s něčím nespokojeni, s podřízeným tuto oblast proberte

    Hodnocení podřízeného je vždy nutné dělat za jeho spolupráce. Probírejte s ním všechny poznatky, které o jeho výkonu získáte, a dejte mu možnost se vyjádřit k negativním zprávám, které o jeho práci získáte.

    Berte v potaz specifika role dotyčného pracovníka

    I přestože mohou vaši podřízení oficiálně vykonávat stejnou funkci, byla by chyba měřit všem úplně stejným metrem a nedělat při hodnocení pracovníků rozdíly. Každá role má svá specifika a drobné nuance v tom, co se od dotyčného pracovníka očekává. Berte tato specifika v potaz při hodnocení jednotlivých podřízených.



    -mm-

    Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com