Nejčastější mýty o vyhoření

Ilustrační snímek

Mnozí lidé si myslí, že vyhoření je jen krátkodobý stres, který odezní, když si vezmou dovolenou. To je ale pouze jedna z častých mylných představ spojených se syndromem vyhoření. Ve skutečnosti se jedná o důsledek dlouhodobého, chronického stresu, který vychází z pracovní činnosti a objevuje se nejčastěji u profesí pracujících s lidmi a nesoucích velkou odpovědnost.

Nejhorším rokem mé kariéry byl rok, kdy jsem dospěla k vyhoření při výkonu své právnické praxe. Trvalo mi déle než rok, než jsem zjistila svou diagnózu,“ popisuje na serveru Fastcompany.com Paula Davis-Laacková.Vyhoření se jí podařilo překonat a dnes se kromě práva věnuje i vzdělávání pracovníků v oblasti prevence syndromu vyhoření. V praxi se často setkává s následujícími mýty, které je podle ní důležité vyvracet.

1. mýtus: Vyhoří jen slaboši

Ve skutečnosti o sobě pochybuje každý, kdo se cítí vyčerpaný. Pokud chcete vyhoření překonat, musíte si uvědomit pozitivní vliv, který máte na druhé lidi. Hledejte způsoby, jak pomáhat lidem.

2. mýtus: Překonat vyhoření vyžaduje velké změny

Lidé, kteří zažijí vyhoření, mají často strach, že budou muset přestat dělat svou práci. Tak radikální změna však většinou není potřeba. Důležité je určit si hranice a uzpůsobit výkon práce tak, aby vám více vyhovovala.

3. mýtus: Nikdo se to nesmí dozvědět

Ostatní lidé si většinou všimnou, že se s vámi něco děje – často i dříve než vy sami. Musíte si uvědomit, že máte kolem sebe lidi, kteří vám mohou pomoci, když se na ně obrátíte. V ideálním případě to bude váš šéf, jinak jsou tu samozřejmě rodinní příslušníci, přátelé, psychologové a lékaři.

4. mýtus: Potřebujete jen dovolenou

Tuto představu mívají často nejen vyhořelí pracovníci, ale i jejich nadřízení. Prodloužený víkend však vyhoření nespraví. O dovolené je pouze utlumíte a po návratu se vám vrátí zpět ve stejné intenzitě.

5. mýtus: Vyhoření je totéž co deprese

Vyhoření může být vyvoláno depresí nebo naopak depresi spustit. Děje se tak však pouze v 20 % případů. V 80 % případů tedy nemá vyhoření s depresí nic společného. U někoho může vyvolávat panické záchvaty, u někoho se zase projevuje více fyzickými příznaky.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company