Sebevědomí a sebedůvěra není to samé

Sebevědomí a sebedůvěra (nebo také sebeúcta) jsou dva termíny, které se často zaměňují. Ve skutečnosti mají společné jen málo. Velmi snadno se totiž může stát, že kolega, o kterém si myslíte, že má přehnaně vysoké sebevědomí, má ve skutečnosti zároveň nízkou míru sebedůvěry...

Ilustrační snímek

Co je sebedůvěra?

Sebedůvěra je to, jak si sami sebe vážíme a hodnotíme. Jak si věříme. Je to naše hodnocení vlastní osobnosti jako lidské bytosti. Vnímání našeho nároku na bytí na tomto světě a v daném prostoru. Sebedůvěra, respektive sebeúcta se týká našeho přijetí sebe samých a osobní hodnoty, kterou vnímáme. Pokud je vysoká, znamená to, že o sobě máme vysoké mínění a nenecháme se druhými příliš omezovat. Pokud je nízká, chybí nám respekt vůči vlastní osobě a našim potřebám, které mnohdy přehlížíme. Málokdy nás něco uspokojí.

Co je to sebevědomí?

Sebevědomí na druhé straně odkazuje na důvěru, kterou máme v určitých oblastech a aspektech našeho života. Můžeme se cítit velmi sebejistě, například když stojíme na pódiu, nebo naopak když máme navrhnout řešení konkrétního problému nebo řídíme druhé lidi. Sebevědomí se často buduje s našimi pracovními a jinými úspěchy. Zcela banální příklad: pokud několikrát po sobě vyhrajete soutěž v pečení dortů, pravděpodobně si vybudujete vysoké sebevědomí právě v oblasti pečení. Zkuste si doplnit vlastní příklad...

Úspěch a osobní uspokojení

Lidé často zaměňují sebevědomí se sebeúctou. Přemýšlejte o všech celebritách, které jsou se svým životem nespokojeny, navzdory tomu, že získaly už několik Oscarů nebo cen Grammy. Řadu let přitom vynikají v určité oblasti života a sklízí za to pozitivní reakce, což má blahý vliv na jejich sebevědomí, ale pokud jde o sebedůvěru, ta zůstává nízká. Zkrátka se necítí být šťastní a naplnění.

Neschopnost odlišovat sebedůvěru od sebeúcty často vysílá lidi na špatnou životní cestu a nezřídka se odcizují sami sobě. Ačkoliv okolí může příznivě těžit z jejich tvrdé práce, oni sami mohou vnitřně trpět. Jejich strach z toho, co řekne okolí, kdyby polevili, je navíc vede k neustálému zlepšování, což může vyústit ve vyhoření nebo jiné negativní důsledky.

Sebedůvěra se přitom buduje už od dětství. Pokud jste už jako malí cítili, že musíte být ve všem nejlepší, aby vás rodiče akceptovali, ovlivní vás to i v dospělosti. To však neznamená, že se s tím nedá pracovat. Na začátek je důležité především uvědomění si odlišností obou termínů a sebehodnocení. Ať už řešíte určitou nespokojenost ve svém životě, anebo třeba u svých kolegů, které máte v týmu. Poté přichází na řadu práce na sebepřijetí a nebudeme si nic nalhávat. Je to cesta, která pravděpodobně bude být zdlouhavá. Pokud ale na sobě začnete pracovat a věci aktivně měnit, ovlivní to vaši dlouhodobou kvalitu života a spokojenost.

 

-bb-

 

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today