Rok produktivity: 10 lekcí

Ilustrační snímek

Zeptáte-li se Kanaďana Chrise Baileyho, co dělal poslední rok, odpoví, že vše možné i nemožné, aby se stal maximálně produktivním. Jak jsme již psali v nedávném článku, je to právě ten muž, který se rozhodl věnovat rok po ukončení vysoké školy nejrůznějším experimentům v rámci svého projektu A Year of Productivity.

Podstoupil řadu praktických pokusů, mezi něž patřilo například používání mobilu jen hodinu denně po dobu tří měsíců nebo 90hodinový pracovní týden po dobu jednoho měsíce. Přečetl také mnoho odborných knih a sám napsal téměř dvě stovky článků. Realizoval také řadu rozhovorů se zajímavými lidmi. Na internetu navštívilo jeho stránky více než milion lidí. Svá zjištění o produktivitě nakonec shrnul do deseti bodů.

10. Pracujte na úkolech s nejvyšší přidanou hodnotou

V každé oblasti našeho života (tělo, emoce, vztahy, kariéra, finance apod.) je několik málo úkolů, které nám přinášejí největší hodnotu neboli největší návratnost vloženého času a energie. Identifikujte tyto úkoly a věnujte se jim.

9. Největší klišé, která jste slyšeli, jsou bohužel pravdivá

Chcete-li být produktivní, musíte zvládnout tři techniky, do kterých se vám možná nechce, ale opravdu fungují nejlépe: správně jíst, dostatečně dlouho spát a cvičit.

8. Nevěřte všem pravidlům

Výše uvedená doporučení fungují pro všechny, pak však existuje ještě velká spousta rad, které je třeba vyzkoušet a vyhodnotit, zda budou dobré i pro vás. Uděláte toho nejvíce, když budete vstávat v pět hodin ráno? Pak se toho držte. Neplatí pro vás, že nejdůležitější úkoly nejlépe zvládnete hned ráno? Nevadí!

7. Produktivita roste s dobrými návyky

Učte se dělat z nového chování návyky a produktivita přijde automaticky. Chris Bailey si například po určité době zvykl vstával v 5:30 a pak již v tuto dobu vstával automaticky. Stejně tomu bylo i s novým režimem stravování a dalšími věcmi.

6. Každodenní recept na produktivitu má tři ingredience

Je to čas, energie a pozornost. Klíčem ke každodenní produktivitě je naučit se rovnoměrně pracovat se všemi těmito třemi předpoklady.

5. Existují stovky taktik k dosažení větší produktivity

Žádná z nich není tím jediným tajemstvím produktivity, všichni musíme hledat a zkoušet. Chris Bailey shrnul stovku taktik, které nejlépe fungovaly jemu v tomto článku.

4. Pracovat příliš dlouho a tvrdě nepomáhá

Naopak to naši produktivitu ochromuje. Chris Bailey dosáhl stejné produktivity, když čtyři týdny po sobě pracoval 90 hodin, jako když měsíc vždy první týden pracoval 90 a druhý týden 20 hodin. Příliš dlouhá a tvrdá práce nás totiž připravuje o dva zásadní zdroje – čas a energii.

3. Měli byste vědět, proč děláte to, co děláte

Odpověď na otázku proč je základem motivace. Potřebujete znát své hodnoty a to, co vás motivuje. Podle toho pak pracujte na svých úkolech. Být neustále zaneprázdněný není totéž jako být produktivní.

2. Buďte k sobě hodní

Dosažení produktivity vyžaduje velké úsilí, nikoli však za cenu přílišného tlaku vůči vlastní osobě. Pokud je většina toho, co si v mysli říkáte sami sobě negativní, je to špatně. Buďte vděční za každou příležitost a každý úspěch.

1. Produktivita znamená dosáhnout, nikoli udělat více

Nejde o to, kolik hodin denně pracujete, kolik napíšete nebo přečtete stránek. Důležitější je věnovat se úkolům s vyšším smyslem a přínosem, naučit se řídit čas, energii a pozornost a zajistit si dostatek potřebných zdrojů, abyste mohli dosáhnout více.

-kk-

Zdroj: A Life of Productivity - web Kanaďana Chrise Baileyho
Zobrazit přehled článků ze zdroje A Life of Productivity

Články v sérii

Aktuální

Nejlepší TED talks o produktivitě

Aktuální

Rok produktivity: 10 lekcí

Aktuální

10x1 minuta k vyšší produktivitě