Robert Hogan: Čeká nás boj o život, nikoli zábava na Facebooku

V první části rozhovoru s Robertem Hoganem jsme se dozvěděli, jak se vyvíjelo měření osobnosti a v čem spočívá rozdíl mezi politiky a lídry. Již víme, že základní osobnostní rysy, které musí mít dobrý lídr, jsou integrita, schopnost správně se rozhodovat, znalost byznysu a vize budoucnosti.

Z druhé části rozhovoru víme, že leadership má určitá specifika na různých úrovních řízení organizace. Dočetli jsme se, že existuje tzv. temná strana osobnosti a také to, že strach může být vhodným motivačním faktorem k lepším výkonům. Nakonec Robert Hogan popsal svůj názor na emoční inteligenci a vysvětlil, proč tento faktor nemá co dělat mezi základními předpoklady dobrého leadershipu.

V dnešní závěrečné části rozhovoru, který vznikl na dubnové konferenci Leaders Driven Forum v Praze, se zaměříme na otázku budoucnosti. Hoganova představa o tom, co můžeme očekávat v následujících desetiletích, možná nebude tak příznivá, jak byste si mohli myslet.

Robert Hogan on ManagementTV.cz

Původní videorozhovor si můžete pustit zde: Pravý leadership není o politikaření ani vlastním charismatu.

Co podle vás bude ve světě byznysu zásadní za 10 nebo 20 let? Budou to velcí hráči typu Facebook, Google nebo Apple?

To je velmi složitá otázka a to, co si myslím, zřejmě není v souladu s většinovými názory. Myslím si, že společnosti jako Facebook a Google jsou jen zábava. Dříve nebo později bude důležitější obživa. V určitou dobu bude zemědělství důležitější než nějaký Facebook. Jak se chcete najíst z Facebooku? Základní pilíře ekonomiky se vrátí zpět. Facebook a podobné věci jsou jen rozptýlení, baví nás a utrácíme za ně hodně peněz, co je ale prvotní? Jak říkal Karl Marx – žádný bůh, jen hlad. Dříve či později budeme mít hlad a Facebook už důležitý nebude.

Takže zásadní otázkou je podle vás, jak se vyrovnat...

… s neustálým růstem populace a tím, jak ničíme Zemi. Ryby opouštějí místa výskytu korálů. Korály vymírají a brzy nebudou ani ryby. Jak pak budou lidé jíst ryby? Thomas Malthus (anglický ekonom, autor jedné z populačních teorií, pozn. red.) o tom psal už v 18. století a já si myslím, že měl pravdu. Tvrdil, že populace bude vždy expandovat nad míru zásob potravin. Poroste tak dlouho, až jí dojde jídlo. Populační růst nás zabije. To si myslím, že je budoucnost. Co nám přinese? Hladovění a války. A Facebook nám v tom nepomůže.

Co tedy můžeme dělat?

Co budete dělat, až si pro vás přijdou? Budete na Facebooku? Vrátíte se k naprostému začátku a budete bojovat o jídlo. Není to moc šťastné, ale je to tak. Populace roste, zatímco obdělavatelné půdy ubývá.

Co se de dělat na úrovni organizací, abychom přežili?

Musí dojít ke změně hodnot. Lidé v amerických organizacích jsou chamtiví a sobečtí. Dokud lidé budou chamtiví a sobečtí, budou dělat vše pro dosažení maximálních zisků. Budou se tedy starat o sebe a ostatní jim budou ukradení. Bude potřeba trocha altruismu. A vnímám, že to bude dost náročné.

To je ale první pravidlo ekonomie, že lidé se chovají podle svých vlastních zájmů...

A také zásadní cíl leadershipu. Z mého pohledu to má určitou morální složku. Opravdu to myslím vážně. Leadership má přimět lidi pracovat pro společné dobro. Leadership je přínosným zdrojem pro celou skupinu, nikoli privilegovaný úřad.

Přesto vidíme, že malé procento lidí kontroluje většinu zdrojů na světě. Multimiliardář George Soros například řekl něco, co mě velmi zaujalo. Bohatí lidé musejí pečlivě zvážit, zda se chtějí houpat na stromě, nebo mít méně peněz.

Je to chytrý muž. S tím naprosto souhlasím.

Nepůjde o ztrátu peněz, ale o možnost, že vás zabijí.

A snědí vás. Pokud budou mít opravdu hlad.

Jaký závěrečný vzkaz máte pro účastníky dnešní konference, manažery, kteří jsou odpovědní za výběr a rozvoj lidí? Co by měli ve svých organizacích dělat, aby byli efektivnější, dokázali vybírat skutečné lídry a ne politiky?

Jednoduše bych jim poradil, aby přemýšleli o dlouhodobém úspěchu firmy a ne o své výplatě. Musejí pracovat pro dobro firmy, nikoli jen své vlastní dobro. A přeji jim v tom hodně štěstí!+

-kk-

Články v sérii

Aktuální

Setkejte se s legendou psychodiagnostiky Robertem Hoganem 18. dubna 2016 v Praze

Aktuální

Robert Hogan v Management TV: Pravý leadership není o politikaření ani vlastním charismatu

Aktuální

Robert Hogan: Charisma je lídrovi k ničemu

Aktuální

Robert Hogan: Emoční inteligence může lídrům uškodit

Aktuální

Robert Hogan: Čeká nás boj o život, nikoli zábava na Facebooku