Nepleťte si charisma s egoismem

Ilustrační snímek

Charisma je výjimečná vlastnost lidské osobnosti, která spočívá v silném osobním kouzlu a přitažlivosti. Pomáhá nám uspět ve všech oborech včetně managementu. Charismatičtí lídři zkrátka dokáží snadněji inspirovat své následovníky. Není to však tím, že by primárně mysleli na sebe, tj. byli egoističtí. Chcete-li se stát charismatičtějším člověkem a lídrem, musíte se více zajímat o druhé.

Vědci z oboru sociálních věd se výzkumu tohoto fenoménu věnují již dlouhá desetiletí. Zjistili například, že charisma není vysloveně vrozená vlastnost. Pokud se zaměříme na rozvoj určitého chování, které si postupně osvojíme, můžeme své charisma posilovat. Na co bychom se tedy měli zaměřit? Odpovědi na tuto otázku přinesl nedávný článek na webu fastcompany.com s příznačným názvem „7 vědecky podložených návyků charismatických lídrů“.

Vyzařujte důvěryhodnost

Důvěryhodné chování má větší vliv na to, aby vám druzí věřili, než vaše předchozí pracovní výsledky. Platí to i tehdy, pokud se vy sami vnitřně nepovažujete za dostatečně důvěryhodné.

Všímejte si ostatních

Druzí se v přítomnosti charismatických lidí cítí dobře, protože vnímají jejich zájem a respekt. Velkou sílu má „obyčejný“ oční kontakt a pozorné naslouchání.

Buďte příjemní

Charismatický člověk je otevřený vůči ostatním. Dívá se druhým do očí a usmívá se. Tím vysílá signál, že je jim k dispozici a že je kompetentní. Zároveň vyvolává úsměv i na druhé straně.

Ukažte své nadšení

Pozitivní energie motivuje druhé. Je nakažlivá v dobrém slova smyslu. Pokud budete neustále negativní a pesimističtí, rozhodně nebudete v očích druhých vyzařovat charisma. Pouze je demotivujete.

Mějte určitou vizi

Charismatičtí lidé prosazují myšlenky, které jsou větší než oni sami. Tyto myšlenky je inspiruj natolik, že pro ně dokáží získat i ostatní.

Věřte si

Řada lidí trpí pocitem, že jejich úspěch je spíše věcí štěstí než vlastních schopností. Psychologie má pro tento pocit odborný název „imposter syndrom“. Jedním z jeho důsledků je i to, že postižení lidé nemají žádné charisma.

Pomáhejte druhým, aby o sobě mluvili

Všichni rádi mluvíme s charismatickými lidmi, protože nám kladou zajímavé otázky, které nám umožňují, abychom mluvili o sobě. Když o sobě můžeme mluvit, v mozku to vyvolává příjemné pocity.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company