Nejčastější chyby, které dělají noví manažeři

Stát se manažerem a vést tým lidí je velká výzva. Manažer má řadu psaných i nepsaných povinností, které musí plnit, aby svůj tým dovedl motivovat, inspirovat a efektivně vést. Zde jsou čtyři nejčastější chyby, které dělají noví manažeři, a kterých byste se měli snažit vyvarovat.

Ilustrační snímek

Tento článek přinesl serveru LeadershipNow.com.

Špatná komunikace

Jedním z nejčastějších neduhů je nezvládnutá komunikace. A to jak s jednotlivými pracovníky, tak i na kolektivní úrovni. Noví manažeři se často bojí otevírat negativní nebo citlivá témata a neradi řeší nepříjemné věci. Komunikace ale musí být transparentní, upřímná a efektivní. Jedině tak může týmový lídr své lidi efektivně vést.

Mikro-management

Nově povýšený manažer se často snaží uplatňovat svoji autoritu, a to bohužel často i formou mikro-managementu. Tento způsob vedení lidí, kdy jim dotyčný vedoucí stojí takříkajíc za zády, je ale nejenom nepříjemný pro všechny zúčastněné, ale především i neefektivní. Nebuďte mikro-manažery a dejte svým podřízeným volnost a prostor pro vlastní iniciativu.

Malá odvaha

Dobrý manažer musí umět i dobře vyhodnocovat rizika. A když je to nutné a profitabilní, do určitých rizik a neprobádaných vod by se měl občas pouštět. Nebuďte málo odvážní a nebojte se zkoušet nové věci.

Kázání vody a pití vína

Manažer, který nejde ostatním příkladem a chce po nich něco, co sám nedodržuje, nemůže nikdy uspět. Nesnažte se členy svého týmu k něčemu nutit, ale spíše je pozitivně motivujte vlastním příkladem.

 

-mm-

Zdroj: Leadership Now - web věnovaný široké škále aspektů leadershipu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Leadership Now