Myslí vám to agilně, nebo ne? (1/2)

Tržní síly nás nutí neustále se učit a přizpůsobovat. V naléhavých situacích je možné vést lidi pevnou rukou shora. Většinou je však přínosnější, když jim dáte více autonomie a pravomocí.

Každý lídr a manažer by měl lidem ve svých týmech dát možnost rozhodovat se a jednat samostatně. Musíte v nich povzbuzovat chuť rychle reagovat na měnící se podmínky.

Ilustrační snímek

Pokud se budete spoléhat na tradiční model řízení ve stylu zadej práci a zkontroluj, reakce ve vaší organizaci budou pomalejší a omezíte tím také kreativitu, varuje nás článek na webu management-issues.com.

Osvojte si agilní myšlení, abyste zvládli nové podmínky

Agilní myšlení je především zájem učit se a zlepšovat věci. Lidé musejí být zvědaví a chtít využívat nové příležitosti. Manažeři by v tom měli jít příkladem a ukazovat svým lidem, jak se přizpůsobovat. Výsledkem bude snadnější přijetí změn a příležitostí.

Agilní metodiky se poprvé objevily v IT, kde jejich účelem bylo zrychlit a zlepšit vývoj softwaru. Později se tento přístup uplatnil v projektovému managementu, který zdůrazňoval potřebu spolupráce. Dnes se agilní přístup šíří i zbytkem firmy.

Dnes je agilita o tom, umět předvídat nové příležitosti a umět na tyto nové příležitosti a výzvy rychle a efektivně zareagovat.

Co byste měli zhodnotit:

Chcete-li si zanalyzovat, do jaké míry je vaše myšlení agilní, zeptejte se sami sebe na následující otázky. Co děláte pro to, abyste svým kolegům naznačili, že:

  • Podporujete autonomii a spolupráci?
  • Akceptujete uvážené riziko a od ostatních čekáte to samé?
  • Chcete a oceňujete flexibilitu?
  • Za chyby nikoho netrestáte – očekáváte, že se budou objevovat?

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Myslí vám to agilně, nebo ne? (1/2)

Aktuální

Myslí vám to agilně, nebo ne? (2/2)