Lídr nemůže být sólista

Ilustrační snímek

Některé nedostatky lídrů dokáží členové jejich týmů překonat tvrdou prací a houževnatostí. Pak jsou tu však závažnější problémy v chování lídrů, které prakticky znemožňují dostatečnou výkonnost týmu a výrazně snižují jeho angažovanost. Příkladem může být mikromanagement, i když i ten může být někdy oprávněný. Chcete-li být dobrým lídrem, měli byste si dát pozor na následující nežádoucí chování, na které upozornil server Inc.com.

Nehrajte si na hrdinu

Nemusíte vždy být tím, kdo všechno zachrání a sklidí všechny pocty. Nedáte-li svým lidem možnost zazářit, nikdy si nezískáte jejich respekt. Rozhodně si nepřivlastňuje úspěchy druhých, zdůrazňujte spolupráci a děkujte za ni svému týmu.

Nedělejte všechno sami

Lídr nemůže být sólový hráč. Měl by své lidi žádat o rady a návrhy řešení konkrétních situací. Měl by vytvářet konkrétní příležitosti pro spolupráci a zapojit celý tým do procesu plánování a řešení problémů.

Nepřeceňujte časové možnosti svých lidí

Rozdělování úkolů bez uvážení, zda je zaměstnanci dokáží zvládnout v určeném čase a kvalitě, je krátkozraké. Může vést až k vyhoření vašich lidí. Ti chytřejší vás však ještě dříve stačí opustit.

Nepřehlížejte příležitosti něco se naučit

Jedním ze základních úkolů lídra je další rozvoj týmu a dovedností jednotlivých jeho členů. Měl by proto dokázat využít všechny příležitosti, jak tým něco naučit nebo mu usnadnit proces učení. Vaši lidé by měli vidět, že se snažíte, aby se zlepšovali.

Všechny tyto příklady chování jsou důsledkem sobectví a nedostatku sebedůvěry lídrů. Zde je tedy třeba začít. Co můžete udělat pro to, abyste si více věřili a zároveň si zachovali spravedlivý přístup k týmové práci? Podělte se s námi o své zkušenosti.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com