Mikromanagement může být oprávněný

Ilustrační snímek

Když se mluví o mikromanagementu, neboli velmi detailní kontrole zaměstnanců při výkonu jejich práce, většinou slyšíme, že není žádoucí. Je nám doporučováno, abychom naopak dávali zaměstnancům více volnosti a nesledovali každý jejich dílčí krok. Když půjdeme do extrému, můžeme získat pocit, že bychom si svých lidí raději neměli všímat vůbec. To ale pochopitelně není řešení. Existují situace, v nichž je mikromanagement dokonce nezbytný. Pojďme si je nyní připomenout s pomocí serveru Entrepreneur.com.

1. Není času nazbyt

Vytyčení měřitelných cílů v konkrétních termínech patří k základním odpovědnostem všech manažerů. Pokud to neděláte, nemůžete si stěžovat, že vaši lidé nedodělají nic včas. Podřízení od vás musejí slyšet, co se od nich očekává a do kdy. Zdůrazňujte důležitost splnění úkolu včas a sledujte, jak to jde. Pokud to váš tým nestihne, je to vaše chyba.

2. Zavádíte nový proces

Zaměstnancům nestačí jednou popsat nový proces. Jistě dobře víte, že nikdo není nadšený, když přijdete s nějakou změnou. Proto je změny třeba vysvětlovat podrobně a opakovaně. Musíte sledovat, jak si vedou, abyste mohli včas řešit problémy s klesající mírou produktivity, kvality práce či morálky.

3. Očekáváte velmi specifické výsledky

Nespoléhejte na to, že se vám podaří vysvětlit, co přesně očekáváte, hned napoprvé. Zvláště u úzce specifických požadavků je třeba sledovat, zda jsou plněny podle vašich představ. Samozřejmě nezapomínejte chválit, pokud ano.

4. Zjistíte, že něco je špatně

Přidělili jste někomu úkol a po určité době zjistíte, že věci nejdou podle plánu. Čí je to chyba? Odpověď asi znáte. Nemá smysl trávit čas stěžováním si na zaměstnance, musíte něco dělat, abyste situaci napravili. Jste to opět vy, kdo bude muset případné větší problémy vysvětlovat nadřízeným nebo klientovi. Proto je na místě probrat celou situaci s dotyčným zaměstnancem, domluvit se na jasných změnách a sledovat, zda jsou realizovány.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com