Jak nemají vypadat novoroční předsevzetí

Ilustrační snímek

Dali jste si letos nějaké novoroční předsevzetí? Dost možná si již ani žádná nedáváte, protože vaše dosavadní zkušenosti ukázaly, že svá předsevzetí stejně nesplníte. Teď pravděpodobně očekáváte, že vám poradíme, jak si správně dávat novoroční předsevzetí tak, abyste je dokázali splnit. A máte pravdu, ale jen částečně. Přinášíme vám shrnutí doporučení, jaká předsevzetí byste si nikdy dávat neměli.

1. Přestanu se chovat tak, jak jsem se choval posledních deset let

Do této kategorie patří předsevzetí jako přestat kouřit nebo přejídat se, přestat být workoholikem nebo člověkem, který se nechá snadno vyprovokovat k hádce. Takovou změnu nelze uskutečnit za týden ani za měsíc. Jestliže chcete uspět, musíte si stanovovat menší postupné cíle.

2. Budu držet dietu

Většina diet nefunguje. Dejte si raději předsevzetí jíst zdravěji a více se pohybovat.

3. Zhubnu 20 kilo

To už vypadá jako konkrétní cíl, ale abyste jej mohli splnit, potřebujete jasný plán jednotlivých kroků. Když nebudete vědět, jak svého cíle chcete dosáhnout, nedosáhnete jej. A pamatujte, že váš plán musí stát na reálných cílech.

4. Budu dělat určitou činnost každý den

Ať už chcete každý den cvičit nebo dělat něco jiného, není to reálné. Pravděpodobně nebudete mít dostatek vůle, abyste nárazově změnili své každodenní návyky. I zde platí rada držet se realističtějšího plánu.

5. Změním klíčovou součást své osobnosti

Změna osobnosti je velice obtížná záležitost, která si žádá spolupráci s odborníkem, například psychologem. Charakterové vlastnosti se daří spíše utlumovat, než zcela měnit.

-kk-

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central

Články v sérii

Aktuální

Pracovní předsevzetí podle abecedy

Aktuální

5 kroků k úspěšným předsevzetím

Aktuální

Jak nemají vypadat novoroční předsevzetí

Aktuální

Novoroční předsevzetí pro manažery