Intuice, nebo rozum?

Intuice hraje větší či menší roli ve všech našich rozhodnutích. Může mít podobu zkušenosti, určité vize nebo jen pocitu, ale je všudypřítomná. Může hodně pomoci, ale i hodně uškodit.

Dá se přesně určit hranice mezi správným instinktem a tzv. kognitivním zkreslením neboli nevědomým uvažováním, které nás vede k chybným úsudkům? Věřit instinktům za každé situace každopádně není správná cesta. Doma ani v práci.

Ilustrační snímek

Kdy můžete věřit intuici?

Obecně platí, že svým pocitům můžeme věřit, pokud se opírají o zkušenosti získané okamžitou zpětnou vazbou ve stejných nebo téměř stejných situacích. Když jste ale v situaci, jejíž vývoj nelze předvídat, intuice by měla jít stranou.

Nemůžete například předem přesně vědět, jak lidé budou reagovat na vaši novou značku nebo zda jste vybrali skutečně toho správného zaměstnance.

Zatímco například účetní nebo piloti mohou své intuici věřit a rozhodovat se rychle podle svých pocitů, marketéři, psychologové nebo náboráři si to nemohou dovolit. Potřebují zapojit data a rozum.

Hledejte správný poměr

Stejně jako nemůžeme vždy věřit intuici, nemůžeme stoprocentně spoléhat ani na rozum. Většinou totiž nemáme k dispozici dostataečně vyčerpávající a přesné informace, abychom se mohli zcela správně rozhodnout.

Nemůžeme tedy přesně usuzovat, jak se bude situace dále vyvíjet, pokud se rozhodneme něco udělat, nebo naopak neudělat. Důležité je vědět, že rozhodování na základě intuice a pocitů i rozumu a dat má svá omezení, a hledat správnou kombinaci obojího.

Jaká je podle vás ta správná kombinace?

-kk-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today