Hrozí vám vyhoření?

Ilustrační snímek

Vyhoření je psychický stav, k němuž dochází v důsledku pracovního vyčerpání. Předchází mu dlouhodobý stres z práce, která klade vysoké nároky na výkon, nasazení a odpovědnost. Může však také být důsledkem rozdílů mezi tím, co jsme od své práce očekávali, a tím, jaká ve skutečnosti je.

Často se objevuje u profesí, které zahrnují práci s lidmi. Ohroženi jsou však i profese, jejichž výkon je hodně stereotypní a nenabízejí žádnou možnost kariérního růstu. Dále jsou to lidé s tendencí k perfekcionismu či workoholismu nebo ti, kteří neumějí organizovat svůj čas a odmítat úkoly nad rámec svých možností.

Rozdíl mezi vyhořením a depresí spočívá především v tom, že vyhoření je úzce spjato s určitou pracovní oblastí. Postižený přestává se své práci vidět smysl a ztrácí zájem dále se jí zabývat. Projevy a především důsledky však mohou být u vyhoření stejně závažné jako u deprese.

Začíná to únavou a může skončit velkými zdravotními potížemi. V USA již figuruje na seznamu nemocí z povolání. Proto je důležité včas rozpoznat, že vám hrozí vyhoření. Na následující varovné signály upozornil server Psychology Today.

Každý problém je velký

Člověk, který propadá vyhoření, přestává rozlišovat mezi skutečně závažnými a nevýznamnými problémy. Na každý problém reaguje silně emocionálně, jako by šlo o katastrofu.

Dlouhodobé vyčerpání

Každý se občas cítí unavený. Pokud však vaše únava trvá již delší dobu a nedokážete získat zpět svou energii, neměli byste to přehlížet. Zkuste se zaměřit na to, co můžete udělat v práci a co doma, abyste si odpočinuli.

Častější nemoci

Stres nás po určitou dobu žene dopředu, tato doba však netrvá věčně. Chronický stres oslabuje imunitní systém a činí nás náchylnějšími k nemocem. Nejčastěji trpíme nachlazením, bolestmi hlavy a žaludku nebo bušením srdce.

Sílící cynismus

Původní nadšení pro výkon práce se mění v pocit, že všechno je špatně a všechno je zbytečné. Zaměstnanec, který dobrovolně zůstával v práci přesčas, dnes odchází na minutu přesně.

Perfekcionismus

Určité profese skutečně vyžadují perfektní výkony, většinou si však potřebu perfektního výkonu jen namlouváme. Před každým úkolem se proto ptejte, zda musíte být skutečně dokonalí. Většinou tomu tak nebude, protože kdyby každý chtěl být dokonalý, nikdo by nic neudělal.

Pokud si myslíte, že vám hrozí vyhoření a nevíte si s tím nevíte rady, nebojte se vyhledat pomoc. Můžete se obrátit na svého nadřízeného nebo na psychologa.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today