Deepak Chopra o tom, jak zvládnout špatného šéfa

Ilustrační snímek

Všichni v průběhu života narážíme na lidi, s nimiž lze jen obtížně vyjít. Většinou je brzy začneme ignorovat nebo se jim vyhýbat. Pokud však takový člověk je váš přímý nadřízený, ignorace ani vyhýbání vám nijak nepomůže. Potřebujete se naučit chovat tak, aby to bylo přínosné pro obě strany. Myslí si to alespoň světově známý lékař a spisovatel Deepak Chopra, který nedávno zveřejnil na síti LinkedIn článek na téma, jak jednat se špatným šéfem.

Deepak Chopra je americký lékař a spisovatel indického původu. Patří k předním světovým autoritám v oblasti zdravého životního stylu a osobního rozvoje. Napsal více než 80 knih, které byly přeloženy do 43 jazyků a vyšly v nákladu více než 20 milionů výtisků. Pravidelně se umisťují v žebříčku bestsellerů podle deníku New York Times v kategoriích umělecké i odborné literatury. Deepak Chopra vystupuje také na konferencích. V roce 2014 zavítal poprvé do Prahy a letos v květnu zde vystoupí znovu. K úspěchu při jednání s problematickým nadřízeným podle něho vedou následující kroky.

1. Ujasněte si problém svého šéfa

Chcete-li zvolit správný přístup k vzájemné komunikaci, musíte nejprve mít jasno v tom, co vlastně dělá z vašeho nadřízeného tak problematickou osobu. Mohou to být různé aspekty v jeho chování, jako je agresivita, vztek, perfekcionismus, posedlost kontrolou, nerozhodnost, nejistota a podobně.

2. Nesnažte se šéfa napravit

Nehrajte si na psychoanalytika, který může změnit chování druhých lidí. Hluboce zakořeněné způsoby chování nezměníte, i když dokážete dobře zhodnotit, v čem konkrétně je problém.

3. Zaměřte se na komunikaci

Nezačínejte komunikaci se svým nadřízeným tím, že se mu budete snažit radit nebo nějak ventilovat své nahromaděné emoce. Nejprve jej sledujte a poslouchejte, abyste mohli posoudit, co vám chce sdělit a jak moc bude ochoten vás vyslechnout. Buďte trpěliví a otevření.

4. Vyhýbejte se zbytečným konfliktům

Každý z nás je citlivý na něco jiného. Důležité však je, abychom věděli na co. Když se pak šéf dotkne vašeho citlivého místa, budete vědět, že negativní reakce vám nepomůže. Soustřeďte se na zachování klidu.

5. Nepomlouvejte šéfa, ať je jakýkoli

Když budete šířit pomluvy nebo přitakávat jiným pomlouvačům, nezlepší to ani váš vztah se šéfem ani váš vnitřní pocit. Naopak vám to může ještě více uškodit. Pamatujte si, že vaším cílem je maximálně využít pozitivní aspekty vašeho vztahu se šéfem a minimalizovat ty negativní.

Někdy se může stát, že se šéfem nedokážete vyjít ani při nejlepší snaze. Pak je na místě raději odejít. Na to, jak takového šéfa poznat, se Deepak Chopra zaměří v příštím článku.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse