Čtyři způsoby, jak zajistit, že vaši podřízení budou umět efektivně řešit problémy

Každý manažer by se měl snažit naučit své podřízené řešit problémy samostatně, rychle a efektivně. Někteří týmoví vedoucí mají bohužel sklony k mikro-managementu a své podřízené k samostatnému rozhodování a řešení problémů ani nepustí. Jiní vedoucí zas naopak dávají podřízeným až příliš velkou volnost, nijak je nevedou a nepomáhají jim učit se řešit problémy efektivně. Ideální vedoucí se nachází někde na půl cesty mezi těmito dvěma extrémy. A my si v tomto článku ukážeme, jak vy můžete ve čtyřech krocích pomoci svým podřízeným efektivně řešit problémy.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl server Entrepreneur.com.

Vybudujte kulturu vzdělávání, poznání a učení se z chyb

V prvé řadě je nutné dlouhodobě ve vašem týmu budovat prostředí, ve kterém se podřízení nebojí se ptát, dál se vzdělávat a především dělat chyby. Z těch se totiž pracovníci učí ze všeho nejlépe. A pokud ve vašem týmu praktikujete nulovou toleranci vůči chybám, vaši podřízení se nikdy nenaučí samostatně řešit problémy ani čelit novým pracovním výzvám.

Nechte své podřízené, ať si osvojí různé metodiky řešení problémů

Nepodceňujte vzdělávání a rozvoj svých podřízených. Na řešení problémů existují různé metodiky. Znáte například metody „Kepner-Tregoe“, „DMAIC“ nebo „PDCA“? Případně umožňujete podřízeným vzdělání například v projektovém řízení, jako je PRINCE2? Umožňete podřízeným získat teoretické znalosti i je využívat v praxi.

Oceňujte podřízené, kteří úspěšně řeší problémy na vlastní pěst

Zaměstnanci, kteří se pouští samostatně do řešení problémů a efektivně nacházejí řešení, si zaslouží vaši pochvalu. Motivujte ostatní pracovníky tím, že veřejně vyzdvihnete dobře odvedenou práci těch, kteří se nebojí výzev a přichází s neotřelými a kreativními řešeními problémů, které přichází do cesty.

Jděte podřízeným příkladem

Manažer samozřejmě musí jít svým podřízeným příkladem. A to platí i v otázce řešení problémů. Pokud narazíte na nějaký vhodný problém, diskutujte o něm jako tým. Proberte, jaké kroky je možné podniknout a co je potřeba udělat, a ukažte tak svým podřízeným, jak byste vy řešili svůj problém v praxi.

 

-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com