Four ways to ensure subordinates are effective problem-solvers

Čtyři způsoby, jak zajistit, že vaši podřízení budou umět efektivně řešit problémy

Every manager should try to teach their subordinates to solve problems in an independent, fast and efficient way. Unfortunately, some team leaders are prone to micromanagement and will not even allow subordinates to make independent decisions and solve problems. Other team leaders give subordinates too much freedom and do not guide them or help them learn to solve problems effectively. The ideal leader lies somewhere between these two extremes. This article describes how to help subordinates solve problems effectively in four steps.

These tips were published by Entrepreneur.com.

Build a culture of education, knowledge and learning from mistakes

First and foremost, in the long run you need to build an environment in which subordinates are not afraid to ask questions, learn further and, most importantly, make mistakes. Because it is from mistakes that employees learn most. If you have zero tolerance for mistakes in your team, subordinates will never learn to solve problems or face new challenges on their own.

Let your subordinates learn different problem-solving methodologies

Never neglect the training and development of subordinates. There are various methodologies for solving problems. For example, have you heard of the "Kepner-Tregoe", "DMAIC" or "PDCA" methods? Alternatively, do you provide subordinates with training in, for example, project management such as PRINCE2? Enable subordinates to acquire theoretical knowledge and then use it in practice.

Appreciate subordinates who successfully solve problems on their own

Employees who take it upon themselves to solve problems and find effective solutions deserve praise. Motivate other employees by publicly praising the good work of those who do not fear challenges and come up with fresh and creative solutions to problems that come their way.

Set an example to subordinates

Of course, a manager must set an example to subordinates. And this is also true when it comes to problem solving. If you encounter the right type of problem, discuss it within the team. Consider what steps can be taken and what needs to be done, and show your subordinates how you yourself would solve the problem in practice.

 

-mm-

    Čtyři způsoby, jak zajistit, že vaši podřízení budou umět efektivně řešit problémy

    Každý manažer by se měl snažit naučit své podřízené řešit problémy samostatně, rychle a efektivně. Někteří týmoví vedoucí mají bohužel sklony k mikro-managementu a své podřízené k samostatnému rozhodování a řešení problémů ani nepustí. Jiní vedoucí zas naopak dávají podřízeným až příliš velkou volnost, nijak je nevedou a nepomáhají jim učit se řešit problémy efektivně. Ideální vedoucí se nachází někde na půl cesty mezi těmito dvěma extrémy. A my si v tomto článku ukážeme, jak vy můžete ve čtyřech krocích pomoci svým podřízeným efektivně řešit problémy.

    Tyto tipy přinesl server Entrepreneur.com.

    Vybudujte kulturu vzdělávání, poznání a učení se z chyb

    V prvé řadě je nutné dlouhodobě ve vašem týmu budovat prostředí, ve kterém se podřízení nebojí se ptát, dál se vzdělávat a především dělat chyby. Z těch se totiž pracovníci učí ze všeho nejlépe. A pokud ve vašem týmu praktikujete nulovou toleranci vůči chybám, vaši podřízení se nikdy nenaučí samostatně řešit problémy ani čelit novým pracovním výzvám.

    Nechte své podřízené, ať si osvojí různé metodiky řešení problémů

    Nepodceňujte vzdělávání a rozvoj svých podřízených. Na řešení problémů existují různé metodiky. Znáte například metody „Kepner-Tregoe“, „DMAIC“ nebo „PDCA“? Případně umožňujete podřízeným vzdělání například v projektovém řízení, jako je PRINCE2? Umožňete podřízeným získat teoretické znalosti i je využívat v praxi.

    Oceňujte podřízené, kteří úspěšně řeší problémy na vlastní pěst

    Zaměstnanci, kteří se pouští samostatně do řešení problémů a efektivně nacházejí řešení, si zaslouží vaši pochvalu. Motivujte ostatní pracovníky tím, že veřejně vyzdvihnete dobře odvedenou práci těch, kteří se nebojí výzev a přichází s neotřelými a kreativními řešeními problémů, které přichází do cesty.

    Jděte podřízeným příkladem

    Manažer samozřejmě musí jít svým podřízeným příkladem. A to platí i v otázce řešení problémů. Pokud narazíte na nějaký vhodný problém, diskutujte o něm jako tým. Proberte, jaké kroky je možné podniknout a co je potřeba udělat, a ukažte tak svým podřízeným, jak byste vy řešili svůj problém v praxi.

     

    -mm-

    Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com