5 věcí, na které zapomenout, chcete-li být manažerem týmu

Každý máme určité zažité představy o pozici manažera. Ne všechny jsou správné a některé z nich jsou dokonce kontraproduktivní, pokud se o pozici manažera sami hodláme ucházet. Zde je pět věcí, které musíte přestat dělat, abyste si otevřeli cestu k pozici vedoucího.

Ilustrační snímek

Perfekcionismus

Na jednu stranu je podle INC.com perfekcionismus vítanou vlastností, ovšem zpravidla pouze v individuální práci. Pokud aspirujete na vedoucího týmu, nesmíte být perfekcionisté, protože ostatní lidé málokdy udělají vše, jak chcete. Spíše se musíte naučit co nejlépe pracovat s nedokonalostí.

Snaha mít vždy pravdu

S perfekcionismem se často pojí i snaha mít pravdu za každou cenu. Většina lidí má pocit, že manažer musí být neomylný v každé situaci. Mnohem důležitější je však ve skutečnosti schopnost přiznat chybu a poučit se ze špatných rozhodnutí.

Posuzování ostatních

Jestliže neustále hodnotíte druhé, což je velmi častý zlozvyk spousty lidí, většinou se tak děje skrze vaše vlastní představy o tom, co je pozitivní nebo důležité. Úlohou vedoucího je ale nacházet v ostatních to dobré nehledě na to, jestli s danými lidmi souhlasíte nebo ne, a vždy je podporovat v tom, co jim jde.

Neschopnost poslouchat

Naslouchání je velice důležité v pracovním i osobním životě. A ještě důležitější je při vedení lidí. Opravdu poslouchejte, co vám ostatní říkají (ať už naplno nebo mezi řádky), a skutečně se zajímejte o to, co si lidé, se kterými komunikujete, myslí.

Sdělování, co si myslíte

Jako manažer musíte umět lidem říci správná slova v pravou chvíli. Ještě důležitější je ale vědět, kdy neříci nic. Naučte se nechávat si své názory a pocity pro sebe a to, co říkáte, používat k dosažení vyšších cílů, které si stanovíte, což může být například motivace týmu.

-mm-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com