5 chyb při řízení extrovertů

Ilustrační snímek

Články věnované introvertům patří na našem webu k těm nejčtenějším. Je přitom jedno, zda se jedná o tipy, jak lépe řidit introverty nebo jak lépe zvládat svou vlastní introverzi. V záplavě doporučení pro introverty se však poněkud zapomíná na skutečnost, že ani extroverti a jejich manažeři to nemusejí mít vždy lehké. To, že jsou extroverti otevřenější a společenštější, ještě neznamená, že je snadné je řídit. Server The Muse nedávno upozornil na to, že manažeři při řízení extrovertů chybují častěji, než si uvědomují. Pojďte se spolu s námi podívat, zda se to netýká i vás.

1. Extroverti nejsou jen šprýmaři

Na první pohled působí jako zábavní lidé, kteří srší vtipem. Neztrácejí řeč ani v obtížných situacích a nebojí se je odlehčit humorem. To však neznamená, že byste je měli považovat za lehkovážné a nedostatečně seriózní pracovníky. Manažeři by k nim měli přistupovat se vší vážností.

2. Extroverti mají smysl pro detail

Není možné uvažovat je černobíle v tom smyslu, že extrovert nejdříve jedná a pak myslí, zatímco introvert nejdříve myslí a teprve poté jedná. Mnoho extrovertů vyniká v plánování a vytváření struktur, protože mají rádi ve věcech pořádek. Manažer by neměl podléhat stereotypům a paušalizacím.

3. Extroverti potřebují prostor, aby mohli mluvit

Manažeři mají někdy tendenci hledat způsoby, jak extroverty umlčet. Neuvědomují si přitom, že nejde o plané tlachání, ale o způsob, jímž extroverti uvažují a řeší problémy. Pět minut hovoru s kolegou jim může stačit k tomu, aby přišli na řešení, které by sami v tichosti vymýšleli nejméně hodinu. To šetří čas všem.

4. Extroverti potřebují měnit pracovní prostředí

Monotónní činnost ubíjí jejich kreativitu. Nejlépe se jim pracuje a uvažuje, když nemusejí celý den nebo týden sedět na jednom místě. Pomáhá jim, když se mohou přesunout do jiné místnosti, do domácí kanceláře nebo někam mimo firmu. Rozhodně to neznamená, že by se chtěli vyhýbat práci.

5. Extroverti také potřebují chvíli klidu

To, že je někdo extrovert, neznamená automatickou potřebu trávit celý den mezi lidmi a sdílet s nimi veškeré události ze svého života. I extroverti si občas potřebují oddechnout v soukromí a tichosti. Stačí, když budete své podřízené více vnímat jako jednotlivce, nejen extroverty a introverty. Nechte je, aby vám sami ukázali, jací jsou a jaký způsob práce jim nejlépe vyhovuje.

-kk-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse