Jak lépe řidit introverty

Ilustrační snímek

Náš nedávný článek o introvertech zaznamenal nadprůměrnou čtenost a o tomto tématu jsme diskutovali i v naší skupině HR News na síti LinkedIn. Shodli jsme se na tom, že manažeři by měli vědět, jak pomáhat introvertním zaměstnancům podávat nejlepší možné výkony.

Pro ty z vás, kteří se do diskuse zatím nezapojili nebo cítí, že mají v přístupu k introvertům stále určité mezery, jsme dnes připravili další doporučení, tentokrát podle serveru Inc.com. Jako základ doporučujeme shlédnout TED talk Susan Cainové o introvertech či přečíst její knihu, jak uspět v extrovertním světě s názvem Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking, která vyšla i v češtině pod názvem Ticho – Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit (Jan Melvil Publishing, 2012).

Nevyrušujte

Introverti jsou velmi citliví na vyrušení od práce a obtížněji hledají ztracené soustředění. Manažeři by proto měli vynaložit maximální úsilí, aby své introvertní podřízené rušili jen v nejnutnějších případech a obecně učit své lidi nerušit se navzájem.

Nechte introverty chvíli o samotě

Jasně jim řekněte, že souhlasíte s tím, aby si v průběhu dne našli tiché místo, aby mohli chvíli sami přemýšlet a obnovit energii. Neměli by mít pocit, že takové chování odsuzujete. Naopak byste jim měli zajistit tichá pracoviště, kde mohou pracovat bez neustálého rušení.

Poskytněte více kontroly nad pracovištěm

Introverti velmi citlivě vnímají své pracovní prostředí, například světlo, teplotu, hluk apod. Zkuste jim dát více možností, jak získat nad pracovním prostředím kontrolu. Dejte jim lampy, posaďte je k oknu apod.

Zajistěte pocit bezpečí

V kancelářích typu open space mají introverti pocit, že jsou neustále v centru pozornosti kolegů. Cítí se nepříjemně, což se také podepisuje na jejich práci. Pokuste se pro ně zajistit alespoň část pracoviště, kde se nebudou cítit pod drobnohledem.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com