Být introvert není hendikep

Být introvertem v dnešní době, která ztotožňuje úspěch s extroverzí, není nic jednoduchého. O to více je důležité zdůrazňovat, že i introverti mají výjimečné talenty a schopnosti, díky nimž dokáží uspět.

Ilustrační snímek

 Upozornila na to „tichá revolucionářka“ Susan Cainová v dnes již legendárním vystoupení na konferenci TED 2012 s názvem The Power of Introverts. Ve stejném roce se díky své knize s názvem Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking stala nejen světoznámou autorkou, ale dá se říci i celebritou mezi introverty. Své závěry o introvertech dokládá nejnovějšími poznatky z oboru psychologie a neurovědy a seznamuje s vůdčími osobnostmi s introvertní povahou.

TED talk Susan Cainové o introvertech zhlédlo již téměř 8 milionů lidí, a patří tudíž mezi nejsledovanější TED talks vůbec. Dozvíme se v něm, jak sama bojovala se svou introverzí.

Pokaždé mi někdo naznačoval, že můj tichý a introvertní způsob existence není úplně to pravé ořechové, a že bych se měla snažit působit extrovertněji. Vždycky jsem někde hluboko cítila, že to je špatně, a že introverti vynikají přesně takoví, jací jsou. Na několik let jsem tento pocit utlumila a stala jsem se právničkou na Wall Street namísto spisovatelkou, jak jsem vždycky chtěla – částečně i proto, že jsem si potřebovala dokázat, že také dokážu být smělá a asertivní,“ shrnuje Susan Cainová. Stejně se podle ní chová většina introvertů, což škodí nejen jim samotným, ale i jejich okolí.

Introvert může být lídr

Introverti podle Cainové doplácejí předsudky, které jsou zakořeněny v naší společnosti. Všechny důležité instituce, jako jsou školy nebo pracoviště jsou vytvořeny pro extroverty. Introverti jsou tak nuceni pracovat v otevřených prostorách, které jim svou podstatou nevyhovují, nebo běžně opomíjeni při povyšování do vůdcovských rolí. „Ve skutečnosti někteří z revolučních vůdců minulosti byli introverti... Eleanor Rooseveltová, Rosa Parksová, Gándhí – všichni tito lidé se dají popsat jako tiší, málo mluvící a dokonce stydliví,“ říká Cainová, „...podle mě naše kultura potřebuje lepší rovnováhu.“

V závěru vystoupení shrnuje Susan Cainová tři doporučení pro všechny, kteří mají stejný názor.

1. „Zastavte tu cvokárnu s týmovou prací.“ - V práci potřebujeme více soukromí, svobody a samostatnosti. 

2. „Jděte do divočiny.“ - Dívejme se častěji do nitra vlastní mysli.

3. „Dobře se podívejte, co je ve vašich kufrech a proč jste to tam dali.“ - Nechávejme častěji nahlédnout ostatní do svého světa, sdílet naši energii a radost.

Pokud vás přednáška zaujala a budete se chtít dozvědět více o tom, jak uspět v extrovertním světě, kniha Susan Cainové vyšla i v češtině pod názvem Ticho – Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit (Jan Melvil Publishing, 2012).

-kk-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com